Özbek: İki kişi arasında yapılan kritik

HSYK Başkanvekili Özbek, "Yüksek yargı üyelerinin Öcalan ve benzerleri ile pazarlık edebilecekleri imkan yok" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, yüksek yargı üyelerine ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarını iki kişi arasındaki kritik görüşmeler olarak değerlendirerek "İki insan baş başa konuşurken çok özel şeyleri konuşurlar. Bunları gizli bir şekilde tespit etmek suçtur. Asıl bunun üzerinde durulması gerekir" dedi.

HSYK Başkanvekili Özbek kurula gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özbek bugün toplantı günü olduğunu ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile müsteşarının kararnameyi getirmesini beklediklerini ifade etti. Özbek, "Kendileri bir çalışma yaptıklarını söylediler. 224 hakim ve savcı arkadaşımızın durumlarının görüşülüp değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettiler. Bu sayının doğru olmadığını özellikle ifade etmek istiyorum. Onların 56 sı kararnameden zaten çıkarılmıştı. O sayı gerçekleri yansıtmıyor. Bugüne kadar tamamlanmış olması gerekirdi. Bunların getirilmemiş olması bir yerde de kendilerinin de bu kararnameyi ötelemek istediklerini gösterir" dile konuştu.

"Niye bunların peşinde birileri dinleme aygıtı ile geziyor "

Özbek yüksek yargı mensuplarına ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının sorulması üzerine söz konusu kayıtların içeriğini tasvip etmenin mümkün olmadığını açıkladı. Özbek üzerinde durulması gerekenin ise söz konusu kişilerin neden dinlendiği olduğunu ifade etti.

Özbek, "Niye bunların peşinde birileri dinleme aygıtı ile geziyor. Niye bunları tespit etme ihtiyacı duydular ve niye servis yapıldı. Şimdi iki insan baş başa konuşurken çok özel şeyleri konuşurlar. Bunları gizli bir şekilde tespit etmek suçtur. Asıl bunun üzerinde durulması gerekir. Ancak bu arkadaşlarımızın bulundukları konum itibariyle Öcalan ve benzerleri ile pazarlık edebilecekleri imkan yok. Bu tarz konuşmaları kendi aralarında yaptıkları kritik olarak değerlendiriyorum" dedi.

Gerçeker: Ne gerekiyorsa yapılacak

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, yargıtay üyelerine ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının içerik itibariyle hiçbir zaman tasvip edilecek bir şey olmadığını belirterek, "Bir yargıtay üyesinin, hakimin, insanın söyleyebileceği, konuşabileceği şeyler değil" dedi.

Adli tatil dolayısıyla nöbetçi başkanvekili ve heyetin yasal olarak gerekli her şeyi yapacağını ifade eden Gerçeker, "Basında çıkan konuşmalar yasal mıdır, hukuki geçerliliği var mıdır, yok mudur, bilmiyoruz. Bunlar araştırılacak. Bize intikal eden duruma göre ne gerekiyorsa yapılacak" dedi.

Adli tatil dolayısıyla ses kayıtları iddia edilen yargıtay üyeleriyle görüşmediğini, tatil sonrasında ise görüşebileceğini ifade eden Gerçeker, şöyle konuştu:

"İçerik itibariyle hiçbir zaman tasvip edilecek bir şey değil. Bir yargıtay üyesinin, hakimin, insanın söyleyebileceği, konuşabileceği şeyler değil. Bunlar hiçbir zaman tasvip edilecek şeyler değil ama hep Yargıtayla, Danıştayla ilgili yasal olmayan dinlemeler söz konusu. Bunların gerçek olduğu yayınlarla ortaya çıkıyor. Bir Yargıtay üyesinin Birinci Başkanlık Kurulu'nun izni olmadan dinlenmesi mümkün değil. Onun için ortam dinlemesi mi, telefon dinlemesi mi yapıldı, bilemiyoruz. Bunları araştıracağız."

Bu konularda ilginizi çekebilir