Özel hastanelerde alınan ilave ücret (2)

Süleyman Demir - SGK Başkan Danışmanı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları tarafından vatandaşlarımızdan alınan ilave ücretlerle ilgili konuya bugün devam diyoruz.

Özel sağlık hizmeti sunucuları tarafından ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri hangileridir?

- Acil sağlık hizmetleri

- Yoğun bakım hizmetleri

- Yanık tedavisi hizmetleri

- Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri)

- Yeni doğana verilen sağlık hizmetleri

- Organ, doku ve kök hücre nakilleri

- Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri

- Diyaliz tedavileri

- Kardiyovasküler cerrahi işlemleri  (İstisnai sağlık hizmetlerinde belirtilen işlemler hariç)

Hastanelerin ilave ücret alınmayacak kişi ve sağlık hizmetlerinden ilave ücret talep etmesi halinde kişilerin nasıl bir yol izlemesi gerekiyor?

Öncelikle sağlık hizmeti sunucusu, sağlık hizmetlerini sunmadan önce alacağı ilave ücrete ilişkin olarak hasta veya hasta yakınının yazılı onayını almalıdır. Bu yazılı onay alınmadan, işlemler sonrasında herhangi bir gerekçe ileri sürerek ilave ücret talebinde bulunamaz. Ayrıca sağlık hizmeti sunucusunca sunulan sağlık hizmeti bedelleri toplamının 100 TL’yi aşması halinde, sunulan hizmetlerin ve ilave ücret tutarının ayrıntısını gösteren belgeyi hastaya vermek zorundadır. Ancak hastanın istemesi halinde tutar sınırı olmaksızın sunulan tüm işlemleri ayrıntılı olarak gösteren bilgi ve belgeler hastaya verilmek zorundadır. 

Kendilerinden fazla ilave ücret alındığını veya alınmayacak hizmetler için ilave ücret alındığını düşünen vatandaşların bu belgeler ile birlikte bulunduğu ilde yer alan SGK Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat etmesi gerekmektedir.

İlave ücret uygulamasına ilişkin tüm detaylar ile hangi özel hastanede vatandaşlarımızdan ne kadar ilave ücret alınabileceğine ilişkin bilgilere Sosyal Güvenlik Kurumunun resmi internet sitesinde yer alan Hastaneni Seç Doktoruna Ulaş uygulaması ile erişmek mümkündür.

Vatandaşlarımız bu bilgilere http://gss.sgk.gov.tr/OzelSHSBilgi/pages/index.faces linkinden ulaşabilirler.

Sağlık hizmeti sunucusu sunduğu sağlık hizmetleri öncesinde, alacağı ilave ücrete ilişkin olarak hasta veya hasta yakınının yazılı onayını almalıdır. 

Vakıf üniversiteleri ve özel hastaneler yazılı onay almadan, işlemler sonrasında herhangi bir gerekçe ileri sürerek ilave ücret talebinde bulunamaz. Aynı başvuru numarası altında yapılan ve Kurumca karşılanan sağlık hizmeti bedelleri toplamının 100 (yüz) TL’yi aşması halinde hastaneler, bu hizmetleri ve varsa ilave ücret tutarını gösterir belgeyi, yatan hasta tedavilerinde en geç hastanın taburcu olduğu tarihte, diğer tedavilerde ise işlemin yapıldığı tarihte hastaya vermek mecburiyetindedir. Ancak, hastanın istemesi halinde tutar sınırı olmaksızın sunulan tüm işlemleri ayrıntılı olarak gösteren bilgi ve belgeler hastaya her durumda verilmek zorundadır.  

Ayrıca hangi sağlık hizmetlerinden ne kadar fark alındığını hesaplamak isteyenler Sosyal Güvenlik Kurumunun web sitesinden faydalanabilir. 
http://gss.sgk.gov.tr/OzelSHSBilgi/pages/ilaveUcretHesaplama.faces linkine girdiğinizde hangi sağlık hizmetinden ne kadar fark ödeyeceğinizi görebilirsiniz.

Sağlık sunucusu bu ücretleri almama yetkisine de sahiptir.

Hepinize sağlıklı günler diliyorum.