Özel sektör teşvik edilirse İran'a para transferindeki sıkıntı aşılır

İran'a para transferindeki sıkıntılara dikkat çeken Hamid Safdel "Her iki ülkenin özel sektörlerini teşvik edersek para transferi kanalları açılır" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Fulya KAZAKLI
 
TAHRAN - İran İslam Cumhuriyeti Sanayi Maden ve Ticaret Bakan Yardımcısı ve İran Ticaretini Geliştirme Kurumu Başkanı Hamid Safdel, İran'a yönelik para transferlerindeki sıkıntıların, özel sektörün teşvik edilmesi halinde kendiliğinden aşılacağını söyledi. Türkiye ile İran arasında 2013 yılı tamamlanmadan kazan-kazan esasına göre yeni bir protokol imzalanması gerektiğini belirten Safdel, Türkiye'nin İran halkının sevgisinden dolayı, bir çok ülkeye göre bu ülkede daha avantajlı olduğunu kaydetti.
 
İran'ın ticaret, ithalat ve ihracatının başındaki isimlerden Hamid Safdel, DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye-İran ilişkilerinin arttırılması ve para transferlerindeki problemlerin çözümüne ilişkin önemli mesajlar verdi. Bakan yardımcılığı görevi çerçevesinde, ithalat yönetimi, ithalatla ilgili devlet politikalarının oluşturulması,
ihracatın arttırılması konularında çalışma yapan Safdel, aynı zamanda İran Ticaretini Geliştirme Kurumu'nun da başkanlığını yürütüyor.
 
'Turizm potansiyeli iyi değerlendirilmiyor'
 
Çalışmaları çerçevesinde yabancı ülkelerle ikili ve çoklu ticari ilişkilere yön verdiklerini de belirten Hamid Safdel, Türkiye-İran ilişkilerinde, ekonomik, kültürel ve coğrafi yakınlığın gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Bunlar dikkate alındığında 20 milyar dolarlık ticaret hacminin çok az olduğunu dile getiren Hamid Safdel, bu görüşün 2012 yılında karşılıklı yapılan 8 toplantı sonucunda ortaya çıktığına dikkat çekti. Türkiye'yi her yıl 2 milyon İranlı turistin ziyaret etmesine rağmen, turizm potansiyelinin iyi değerlendirilemediğini dile getiren Safdel, ticari ilişkilerin arttırılması için de altyapının tamamlanması gerektiğini belirtti.
 
Bu alanda özellikle; bankacılık, taşımacılık ve sigortacılık sektörlerinde düzenlemeye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Hamed Safdel, "Elbette ticaretin yavaşlamasında ve istenilen noktaya gelmemesinde para transferi kanallarının kapalı olması önemli bir faktör. Bu kanalı açmak için ne yapabiliriz? Türkiye ve İran olarak her iki ülkenin özel sektörlerini teşvik eder ve yönlendirirsek onlar para transferi kanallarını açmasının yolunu kendileri bulacaklardır" dedi.
 
Her iki ülkenin özel sektöründe de son yıllarda ortak yatırım yapma arzusunda artış gözlemlediklerini belirten Safdel, "Türkler İran'da yatırıma yöneldiler. Bunun en güzel örneği düşük gelir grubu için gerçekleştirdiğimiz Mesken-İ Mehr projesi. Projede Türk Firmaları yer alıyor" diye konuştu.
 
Türkiye'de 2 bin 300 İranlı şirket kuruldu
 
Razi Petrokimya tesisinin bir Türk firması(Tarım Kredi Kooperatifleri) tarafından işletildiğini belirten Hamid Safdel, bir Türk şirketinin de Mezandaran ilinde özelleştirilen büyük bir tekstil şirketini aldığı bilgisini verdi. Son 2 yılda Türkiye'de 2 bin 300 İranlı firmanın faaliyete geçtiğinin vurgulayanHamid Safdel, "Gördüğünüz gibi özel sektör kendi yolunu bulmuş. Elbette her iki tarafın girişimcileri bulundukları ülkenin kanunlarına saygı çerçevesinde işlerini yürütüyor. Bunları devlet olarak desteklememiz gerekiyor" dedi.
 
'Ambargoda insaf sınırlarını aştılar'
 
Bazı ülkelerin ambargo konusunda insaf sınırlarını aştığını belirten Safdel, öngörülen ambargo şartlarından bile daha ağır uygulamalardan şikayetçi oldu. Türkiye ile son 30 yılda yapılan ortak toplantılar konusunda da detaylı bilgiler veren Hamid Safdel, ortak taşımacılık, gümrük muafiyeti, çiftçi vergilendirmenin önlenmesi konusunda büyük aşama kaydedildiğini vurguladı.
 
İran'ın şu an bir geçiş dönemi yaşadığını ve bazı Uzakdoğu ülkelerinin bu dönemi iyi değerlendirdiğini belirten Safdel, buna karşılık Türkiye ile ticaretin gerekli noktaya gelemediğini belirtti ve yıl sonuna kadar Kazan-Kazan esasına dayanan bir protokol imzalanması gerektiğini söyledi. Safdel, Türkiye'nin İranlı vatandaşların Türklere yönelik sevgilerini iyi değerlendirmesinin önemli olduğunu aktardı.
 
"DÜNYA önemli bir işlev görüyor"
 
İran'daki gelişmelerin doğru bir şekilde kamuoyuna aktarılmasının önemine işaret eden Hamid Safdel, bu çerçevede DÜNYA'nın İran'da yaptığı incelemelerin çok önemli olduğunu söyledi. Nisan sonunda Tahran'da ECO çerçevesinde yapılacak toplantıda yarım kalan ekonomik görüşmelerin tamamlanmasını beklediğini dile getiren Safdel, "Ümid ederim ki Türk medyası da bu konuda gereken girişimlerde bulunarak Türkiye tarafındaki haberleri İran tarafına sağlıklı bir şekilde iletir. İki ülke medyasının birlikte çalışarak halkı aydınlatması gerekir. Bir kez daha size ve gazeteniz DÜNYA'ya başarılar diliyorum" dedi.