Özel sektörün borcu ekimde 120,5 milyar dolar

Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu yüzde 0,9 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, bu yılın Ekim ayı sonu itibarıyla bir önceki aya kıyasla yüzde 0,9 artarak, 120,5 milyar dolar oldu.

Eylül sonu itibarıyla özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu 119,4 milyar dolar düzeyindeydi.

Merkez Bankasının "Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Kredi Borcu" istatistiklerine göre, bankalar hariç özel sektörün yurt dışından sağladığı kısa vadeli kredi borçları ise Ekim sonunda 1,8 milyar dolar oldu.

Özel sektörün bankalar hariç yurt dışından sağladığı kısa vadeli borcun 582,8 milyon doları bankacılık dışı finansal kuruluşlara olan borçlardan, 1 milyar 276 milyon doları da finansal olmayan kuruluşlardan alınan borçlardan oluşuyor.

Uzun vadeli borcun ülkelere göre dağılımı

Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcunun alacaklı ülkelere göre dağılımına bakıldığında, 120,5 milyarlık borcun 87,8 milyar dolarının Avrupa ülkelerine, 126,8 milyon dolarının Afrika ülkelerine, 15,8 milyar dolarının ABD'ye, 16,6 milyar dolarının Asya ülkelerine ve 78,5 milyon dolarının da okyanusya ve kutup bölgelerine olduğu görülüyor.

Özel sektörün Avrupa'dan sağladığı uzun vadeli kredi borcu içinde en büyük kısım 24,7 milyar dolarla İngiltere'den alınan borçlardan oluşuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir