Pamuk fiyatları tekstili zora sokacak

Önümüzdeki dönemde tekstil ihracatında pamuk ve iplik fiyatlarına bağlı durgunluğun yaşanabileceğine dikkat çekildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DENİZLİ  - Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Dal, önümüzdeki dönemde tekstil ihracatında pamuk ve iplik fiyatlarına bağlı durgunluğun yaşanabileceğini söyledi. Dal, 2010'da pamuk fiyatlarındaki artışın tekstil sektörünü etkilediğini, kriz sonrasında toparlanma sürecine giren dünya ekonomisinin, pamuğun arz ve talebindeki dengesizliklerle karşı karşıya kaldığını kaydetti.

Fiyatlar hızla arttı

ABD'nin pamuk politikaları, Çin'in devasa tüketimi, Hindistan'da devletin çiftçiyi desteklemek için pamuğu yüksek fiyattan almasının, pamuk fiyatlarının hızla yükselmesine neden olduğunu ifade eden Dal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyadaki artışa paralel olarak Türkiye'de de yükselen fiyatlar, pamuk çiftçisinin yüzünü güldürürken, iplik üreticileri için tehlike çanlarının çalması anlamına geliyor. Önümüzdeki dönemde tekstil sektöründe pamuk ve iplik fiyatlarına bağlı durgunluk yaşanabilir.

Aralık-şubat arasında tekstilde zaten bir durgunluk olur ama pamuk fiyatlarındaki artış maalesef ticari ilişkileri derinden sarsıyor. Herkes pamuk ve iplik fiyatlarında bir düşüş bekledi, beklenilen olmadı. Bir müddet kimse mal almadı, artık ortada mal da kalmadı. Daha hasadı yapılmayan pamuğun yüzde 20'si satıldı. Bu, tekstilciyi zora sokacak. Verilere göre pamuk ve iplik fiyatları daha da artacak."