Pamukta 5 kuruşluk prim artışı müjdesi

3’üncü Pamuk Zirvesi'nde pamuk üreticisine yüzde 10 prim artışı müjdesi verildi. 50 kuruş olan prim 55 kuruşa çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ulusal Pamuk Konseyi’nin “Pamuğun Türkiye için önemi” temasıyla düzenlediği “3. Pamuk Zirvesi” İzmir’de gerçekleştirildi. Zirvede, pamuğa 5 kuruş prim müjdesi verildi.

Swissotel Büyük Efes’te düzenlenen zirvenin açılış töreninde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu, şu anda 50 kuruş olan pamuk prim fiyatının yüzde 10 artırılacağını söyledi. Tarımsal desteklemelere ilişkin Bakanlar Kurulu kararının henüz alınmadığını ancak pamukta yüzde 10 artırma teklifinde bulunulduğunu belirten Kutlu, “Geçtiğimiz yıl bitkisel üretime 3 milyar TL destek verildi. 17 ürüne verilen bu desteğin içerisinde pamuğa verilen destek 1.2 milyar TL’ye yaklaştı. Desteğin yüzde 30’u pamuğa veriliyor. Lisanslı depoculukta ELÜS’ün (Elektronik Ürün Senedi) de destek kapsamına alınması için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Sektörün sorunlarını çözmeye çalıştıklarına dikkat çeken Kutlu, “Geçen yıl Türkiye’de 880 bin ton lifli pamuk üretildi, bir o kadar da ithal edildi. İthalata 1.6 milyar dolar ödendi. Pamuk sektörü için 2023 yılı politikalarımız var. Cumhuriyet’in 100. yılında üretimi 3 milyon tonun üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu başaracağımıza hiç kuşkumuz yok. Türk pamuğunu ön plana çıkarmayı, üretimi, verimliliği artırmayı ve gelişen tekstil sektörümüzün ihtiyaçlarını yurtiçinden karşılamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Kutlu, Türk pamuğunun organik pamuk, iyi pamuk, GDO’suz pamuk olarak büyük avantajları olduğunu dile getirdi. Türkiye’de üretim alanlarının düştüğünü ancak benzer gelişmelerin dünyada da yaşandığını anlatan Kutlu, “Dünyada 2013-2014 dönemi pamuk üretimi 26 milyon ton, tüketim ise 24 milyon ton. Bu sezonda da aynı seviyelerde olacağı tahmin ediliyor. Çin önemli bir faktör. Bu yıl yeni bir politika değişikliğine gitmesi bekleniyor. Pamukta düşme eğilimi nedeniyle soyaya yüklenileceği tahmin ediliyor. Biz de gelişmeleri yakından takip ediyoruz” açıklamasını yaptı.

1 milyon ton kritik eşik üretim hedefi konmalı

Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz de pamuk destekleme priminin doğru noktalara yaklaştığını belirterek, “Ancak maliyet kalemlerinde pamuk üreticisi aleyhine mazot, gübre, KDV gibi unsurlar destekleme priminin çoğunu cebinden geri alıyor. Özellikle pamuk üreticisi önceki yıl girdiği kapıdan ne yazık ki geri bile çıkamadı. Bu yüzden geçtiğimiz sezon yüzde 20 azalan bir üretim ile karşı karşıya kaldık. Artık bu dalgalanmalara son vermeli ve girdi desteklerinde acilen adil dağılım yapılması için yeni yöntemlere geçilmeli. Destekleme planlamaları en az 5 yıllık planlar dahilinde yapılmalı ve 1 milyon ton kritik eşik üretim hedefi konmalı ve politikalar buna göre üretilmeli” diye konuştu. Dağıtılan destek toplam tutarının tamamı gerçek üretime dağıtılabildiğinde bugün pamuk üreticisinin en az yüzde 25 daha fazla destek alabilme imkanı olacağını ve üretimin 1 milyon tona oturacağını kolayca iddia edebileceğini belirten Kocagöz, ayrıca destekleme primlerinin mutlaka mayıs aylarında dağıtılması gerektiğini vurguladı.

Lisanslı depoculuğun önemini vurgulayarak, Ege Bölgesi’nde pamuktaki ilk örneğini kurdukları ELİDAŞ ile önemli yollar kat ettiklerini ancak hala desteğe ve yeni mevzuatlara ihtiyaç olduğunu belirten Kocagöz, “Bu anlamda ne mutlu ki ilgili tüm bakanlıklarımız sistemin yaygınlaştırılması için bizimle aynı görüşteler ve yürekten destekliyorlar” dedi.