Papandreu: Türk hükümeti daha fazla müdahil olmalı

Yunanistan Başbakanı, Kıbrıs meselesinde Türk ordusundan ziyade, Türk hükümetinin daha fazla müdahil olmasını tercih ettiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Kıbrıs sorununa Türk hükümetinin, Türk ordusundan daha fazla müdahil olmasını istedi.

Papandreu, ABD'nin başkenti Washington'da yaptığı temaslar çerçevesinde, ABD'deki düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nde düzenlenen bir konferansa katıldı.

Moderatörlüğünü Brookings Enstitüsü'nün Başkan Yardımcısı Kemal Dervişoğlu'nun yaptığı konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Kıbrıs'ta bulunan 30 bin askerine atıfta bulunan Papandreu, "Türk ordusu, Türk hükümetine göre adada daha fazla müdahil durumda. Ancak ben Kıbrıs meselesinde Türk ordusundan ziyade, Türk hükümetinin daha fazla müdahil olmasını tercih ederim" dedi.

Kıbrıs meselesinin çözümü için güçlü siyasi iradeye ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Papandreu, Yunanistan olarak sürece doğrudan müdahil olmak istemediklerini, çünkü Güney Kıbrıs'ı, kendi kararlarını alma hakkına sahip egemen bir devlet olarak gördüklerini ifade etti.

"Bizim yapabileceğimiz, bu süreci desteklemek ve Türkiye'den de olumlu karşılık gelmesi halinde, Türkiye ile ilişkilerimizde bu sürece katkı sağlayacak biçimde gerekli atmosferi yaratmak" diye konuşan Papandreu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk ordusu, Türk hükümetine göre adada daha fazla müdahil durumda. Ancak ben Kıbrıs meselesinde Türk ordusundan ziyade, Türk hükümetinin daha fazla müdahil olmasını tercih ederim. Bu noktada ilerleme sağlamak için Türkiye'nin gerçek anlamda siyasi iradesine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 2004 yılında bu iradeyi çok güzel şekilde göstermişti, bunu yine yapabileceğine inanıyorum".

 

Bu konularda ilginizi çekebilir