Papandreu: Yunanistan'a saldırı, Avrupa'ya saldırıdır

Yunanistan Başbakanı Papandreu, bazı basın organlarında yer alan "Yunanistan'ın Çin'den kredi isteyeceğine" dair bilgileri kesin bir dille yalanladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ATİNA - Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, "Siyasi ve ekonomik nedenlerle euro bölgesine saldırıda bulunulduğunu bu çerçevede Yunanistan gibi ülkelerin de kullanıldığını" bildirerek, "Yunanistan'a saldırı, Avrupa'ya saldırıdır" dedi.
Yunan basın - yayın organlarının haberine göre, Papandreu, İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero ve Avrupa Merkez Bankası Jean Claude Trichet'in de katıldığı Davos Ekonomi Forumu'nda yaptığı konuşmada, "Kredi faizlerinin yükselmesine spekülasyonların neden olduğu" değerlendirmesinde bulundu.
Papandreu, "Kar peşinde koşanların hedeflerine ulaşmayacaklarını" da vurguladığı konuşmasında, "Söz konusu nedenlerle yapılan saldırılara rağmen, Yunanistan'ın son dönemde borçları için istediğinden de fazla kredi alabilmeyi başardığını, bunun da güven oyu teşkil ettiği" yorumunu yaptı.
Yorgo Papandreu, bazı basın organlarında yer alan "Yunanistan'ın Çin'den kredi isteyeceğine" dair bilgileri de kesin bir dille yalanladı.
"Söz konusu söylentinin etkisinin hemen görüldüğünü" kaydeden Papandreu, bunun ise faizlerin yükselmesine neden olduğunu söyledi.
Yunan basını, Zapatero'nun Papandreu'ya "destek olduğu" yorumunu yaptıkları haberlerinde, "İspanyol Başbakanı'nın euroya saldırıda bulunulduğunu bunu yapanların aslında euronun varlığına karşı olanlar olduklarını söylediğine" dikkati çektiler.
Zapatero'nun, "Avrupa düzeyinde işbirliğinin ve koordinasyonun güçlendirilmesi gerektiğini" savunduğu, Papandreu'nun da bu tezi benimsediği ve "Bu yöntemle saldırılara karşılık verilebileceğini" vurguladığı belirtildi.
Öte yandan, Yunanistan'ın ekonomik durumuna da değinen Papandreu'nun, önceki yıllarda diğer hükümetlerin ekonomiyi iyi yönetmediklerini, gerekli önlemlerin alınmadığını ve küresel ekonomik kriz nedeniyle de durumun daha ciddi hale geldiğini söylediği, şimdi ise bu yükümlülüğün kendi hükümetine ait olduğunu vurguladığı belirtildi.
Avrupa para biriminin çok önemli olduğu söyleyen Papandreu, bunun ekonomik istikrar getirdiği ve bir tür kalkan görevi yaptığı değerlendirmesinde bulundu.
Papandreu, ülkede uygulamaya konulan ekonomik önlem paketine de değindiği konuşmasında, "Biz bu programı uygulamakta kararlıyız ve Avrupa para birimi bizim kullanacağımız bir araç olacaktır" diye konuştu.
Ekonomik önlem paketi
Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, "Yunanistan'ın hedefinin bütçe açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) oranının radikal biçimde düşürülmesi olduğunu" söylemişti.    
Papakostandinu, Yunan ekonomisinde önümüzdeki 3 yıl içinde, İstikrar ve Kalkınma Programı çerçevesinde yapılması planlanan değişiklikler hakkında bilgi verdiği açıklamasında, "2012 yılı sonuna kadar bütçe açığının GSYH'ya oranının yüzde 2,8'e düşürülmesinin 3 yıllık ekonomi programının temel hedefi olduğunu" belirtmişti.
Ekonomide 2008 yılında yüzde 2 oranında büyüme kaydedilmesine rağmen 2009'da yüzde 1,2 oranında küçülme yaşandığını, yatırımlarda yüzde 20, ihracatta yüzde 16, ithalatta ise yüzde 25 oranında azalma görüldüğünü vurgulayan Maliye Bakanı, 2010 yılında yüzde 0,3 oranında bir büyüme kaydedilmesinin hedeflendiğini, bu çerçevede 2012 yılı için beklentinin, kalkınma hızının yüzde 1,9'a ulaşması, 2013 yılında ise yüzde 2,5 oranına yükselmesi olduğunu belirtmişti.    
Ekonomi ve İstikrar Programı'nda, bütçe açığının GSYH'ya oranının 2010 yılında yüzde 4, 2011'de yüzde 3,1, 2012'de ise yüzde 2,8 olarak öngörüldüğü, bu çerçevede 2009'da yüzde 12,7 olan bu oranın, 2012'de yüzde 2,8'e gerilemesinin hedeflendiğini belirten Bakan, 2013'de de söz konusu açığın yüzde 2 oranında şekilleneceği değerlendirmesinde bulunmuştu.