”Parlamentolar üzerindeki etkimiz artırılmalı”

Bakan Davutoğlu, bazı ülkelerin parlamentolarında 1915 olaylarına ilişkin gündeme getirilen tasarılar konusunda TBMM Dışişleri Komisyonuna bilgi verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bazı ülkelerin parlamentolarında 1915 olaylarına ilişkin gündeme getirilen tasarılar konusunda "Hükümetler arası ilişkilerin düzeyi ne olursa olsun, -İsveç örneğinde yaşadığımız gibi- parlamentolar üzerindeki etkimizin artırılması lazım" dedi.

Toplantının başında kısa bir açıklama yapan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, komisyonu ilk ziyaretinde, Bakan Davutoğlu'nun uluslararası ilişkilerdeki gelişmeler hakkında, 6 ayda bir komisyonu bilgilendirmesinin kararlaştırıldığını söyledi.

Daha önce, bir kez Bakan Davutoğlu'nun komisyonlarını ziyaret ettiğini, Davutoğlu'nun da komisyon üyelerini bakanlıkta ağırladığını belirten Mercan, son zamanlarda, Dışişleri Bakanlığı ile komisyonları arasında uyumlu bir çalışma ve çok iyi bir diyalog kurulduğunu kaydetti. Murat Mercan, "Komisyonumuz; gerek ele aldığı uluslararası anlaşmalar, gerek diğer konular, gerekse de yurt dışında yaptığı mutat ziyaretler ve görüşmelerde son derece uyumludur ve Türkiye'nin milli menfaatleri etrafında kenetlenmiştir. Bu çerçevede de pozitif bir hava içinde çalışmaktadır" dedi.

Parlamenter diplomasinin önemi

Son dönemde yaşanılan tecrübeler ışığında, parlamenter diplomasinin önemini bir kez daha kavradıklarına işaret eden Davutoğlu, şöyle konuştu.

"Hükümetler arası ilişkilerin düzeyi ne olursa olsun, -İsveç örneğinde yaşadığımız gibi- parlamentolar üzerindeki etkimizin artırılması lazım. Avrupa Parlamentosu, ABD Kongresi gibi çok önemli kurumsal ilişkide bulunduğumuz Parlamentolar dışında, diğer ülke parlamentolarıyla da bu anlamda, Dışişleri Komisyonumuzun değerli üyeleri ile parlamenter diplomasiyi nasıl daha etkili hale getirebiliriz; hükümetlerimizin ve bakanlığımızın siyasi ve teknik çalışmaları dışında toplumlar ve parlamentolar arası ilişkileri güçlendirecek ne tür tedbirler alabiliriz?... Bu konuyu da biraz istişare edip, bundan sonra atılacak adımları birlikte ele almayı düşünüyoruz."

1915 olaylarına ilişkin tasarıların kabul edilmesinin ardından Türkiye'ye çağrılan Washington Büyükelçisi Namık Tan ile Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk de toplantıya katıldı.

Toplantı daha sonra, basına kapalı devam etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir