Parmak izinin peşinde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GELECEK BURADA / Zeynep ARHON

Parmak izi taraması artan güvenlik tedbirleri nedeniyle son yıllarda sıkça duyduğumuz bir konu haline geldi. Güvenlik sistemlerinin bireye-özel biyometrik unsurları kullanmaya başlaması ile birlikte parmak izi bu sistemlerin içinde doğal bir yer buluyor. İş profesyonellerini ilgilendiren en önemli nokta ise, parmak izinin güvenlik sistemlerini aşıp tüketim dünyasının da içine girecek olması...

Parmak izinin yakın geleceğinde neler var? Öncelikle, yürütülen çalışmalar tarama sürecini daha sofistike bir hale getiriyor. Kentucky Üniversitesi tarafından geliştirilen üç boyutlu tarama sistemi bireyin parmak izinin belli bir mesafeden alınmasına olanak tanıyor. Devlet destekli projede çalışan ekip 10 parmağı tek bir seferde, göz açıp kapayıncaya kadar geçen sürede (tam olarak 0.1 saniye) taramayı hedefliyor. Üç boyutlu tarama, ünitenin yansıttığı ışığın ciltteki kırılmalarını dikkate alarak çalışıyor. İşlemin birkaç kez tekrarını ve cam yüzeyin sıkça temizlenmesini gerektiren mevcut iki boyutlu taramaya göre çok daha kesin sonuç veriyor. Hem güvenlik, hem de hız sebebiyle üç boyutlu taramanın çok kısa süre içinde benimsenecek. Üstelik uygulamalar sadece polis kontrolleri ile sınırlı olmayacak. Geleceğin ATM üniteleri de üç boyutlu parmak izi taramasını kullanacak. İki boyutlu tarama ile çalışan üniteler birkaç ay önce Polonya'da BPS SA bankası tarafından kullanılmaya başlandı.

Yakın gelecekte yaygınlaşmasını beklediğimiz bir diğer yenilik ise parmak izi taramasının güvenlik ile hiç ilişkisi olmayan alanlarda da ürünlerin ve sistemlerin bir parçası haline gelmesi... Kişiye-özel seçeneklerin önem kazandığı tüm kategorileri potansiyel yayılma alanları olarak görebiliriz. Örneğin; kahve tercihi bireysel bir tercih, üstelik bir bireyden diğerine belirgin olarak değişebiliyor. Sertlik, sıcaklık, süt, köpük gibi onlarca değişken düşünüldüğünde ortaya çok sayıda alternatif çıkıyor. Kahve türevi içeceklerin filtre kahveden başlayıp latteye uzanan çeşitliliği düşünüldüğünde alternatifler daha da zenginleşiyor. Saeco tarafından lanse edilen "Xelsis" kahve makinesi bireyin parmak izini ve tercih ettiği kahveyi kaydediyor. Altı kişilik bir ailenin parmak izlerini ve tercihlerini belleğinde tutuyor. Bu özelliği ile kahve konusunda hassas bireyleri, aileleri ve küçük ofisleri hedefliyor. Sabah rehaveti içinde yapılması gereken tek şey parmak basmak... Sonra gelsin sade filtre kahve, bol köpüklü cappucino, ya da sert bir latte!  

Özetle, bireysel tercihlerin önem kazandığı ve kişiselleştirmenin satın alma motivasyonuna dönüştüğü birçok kategoride parmak izini yenilikçi bir şekilde kullanmak mümkün.

İnovasyon soruları:

Bu bölümde, parmak izini bir iş fırsatına dönüştürmenizi kolaylaştıracak birkaç temel soru yer alıyor.

-İçinde bulunduğum işin içinde parmak izini entegre edebileceğim güvenlik sistemleri var mı?

-Xelsis kahve makinesinin yaptığı gibi, ürünün çalışma mekanizması içine parmak izini dahil edebilir miyim?

-Ürünü alıcıya özel parmak izini taşıyan bir ambalaj içinde sunabilir miyim? 

Parmak izini bir tasarım öğesi olarak, mekan tasarımında veya ambalajda kullanabilir miyim?