Partiler, Avrupa Birliği hedefinden vazgeçmedi

AK Parti, ‘Reform sürecini daha ileri götürmek için irademizi koruyoruz’ ifadesine yer verirken, CHP ‘Türkiye’yi AB’nin saygın bir üyesi yapacağız’, MHP, ‘AB Türkiye için kader meselesi olmayacak’, HDP ise ‘İlkelerimiz çerçevesinde ele alınacak' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANAN SAKARYA

ANKARA - Türkiye’nin 1963’ten beri sürdürdüğü Avrupa Birliği süreci, siyasi partilerin seçim beyannamelerinde bir kez daha yerini aldı. Beyannamelerde ‘Tam üyelik’ hedefine ulaşılırken, ulusal çıkarlardan taviz verilmeyeceği vurgusu yapıldı. AK Parti,“Reform sürecini daha da ileri götürmek için irademizi koruyoruz” derken, CHP tam üyelik hedefi ortaya koydu. MHP, AB’nin Türkiye için kader meselesi olarak görülmeyeceğini bildirirken, HDP tam üyeliğin ilkeler çerçevesinde ele alınacağını kaydetti. Meclis’te grubu bulunan 4 siyasi partinin seçim beyannamesinde AB şöyle yer aldı:

AK Parti: Yeni bir süreç başlatacağız

Ekonomik ilişkilerimizin yanı sıra tam üyelik müzakereleri yürütmekte olduğumuz AB kurumları ve üye ülkeleriyle iyi ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. AB üyeliğimizin ekonomik dinamizm başta olmak üzere, birçok alanda birliğe önemli katkılarda bulunacağı gerçeğiyle, devletler arası ilişkilerin ötesinde, toplumdan topluma ve iş dünyaları arasında ilişkileri geliştirerek yeni bir süreç başlatacağız. Vizelerin kaldırılması, gümrük birliğimizin güncellenmesi, mali işbirliğimizin derinleştirilmesi gibi yeni inisiyatifl erle Türkiye-AB ilişkilerinde pozitif gündemi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Ülkemizin stratejik bir hedef olarak belirlediği Avrupa Birliği üyeliği doğrultusundaki kararlılığını, bu süreçte esasen halkımızın yaşam standartlarının yükseltilmesine katkıda bulunacak reform sürecini daha da ileri götürmek hususunda irademizi korumaktayız. AB katılım sürecinde siyasi nedenlerden kaynaklanan tıkanıklıkların aşılması ve katılım müzakerelerinin yeni fasıllar açılarak canlandırılması yönündeki çalışmalarımıza devam edeceğiz. 2013 yılında başlatılan Vize Muafiyeti Diyaloğu sürecini tamamlayacağız. AB katılım müzakereleri ve müktesebata uyum çalışmalarının sürdürülmesi, katılım öncesi mali yardımların etkin kullandırılması ve Türkiye’nin yeni AB iletişim stratejisinin uygulanması öncelikli hedeflerimiz arasında yer alacak.

CHP: Tam üyelikle sonuçlandıracağız

AB sürecini iktidara geldiğimizde tam üyelik ile sonuçlandıracak ve Türkiye’yi AB’nin saygın bir üyesi yapacağız. AB’deki sosyal demokrat partilerle dayanışma halinde, medeniyet tartışmalarından ve önyargılardan uzak bir Avrupa yaratılmasına katkı sunacağız. Tam üyelik gerçekleşene kadar, vize, tarım destekleri ve bölgesel kalkınma alanlarında halkımızın refahı için etkin müzakereler yürüteceğiz. Türkiye’nin AB ile AB’nin de Türkiye ile daha barışçı ve güçlü olacağını ilgili tüm kesimlere anlatacağız. AB’ye tam üyeliğimizin adil olmayan tek taraflı ödünlere bağlanmasına karşı çıkacağız. ABD ile AB arasında müzakere edilmekte olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşmasında Türkiye’nin çıkarlarını korunmasını sağlayacağız. Kıbrıs Türk halkının meşru taleplerinin AB tarafından dikkate alınması konusunu her fırsatta tekrarlayacağız.

HDP: İlkelerimiz çerçevesinde ele alınacak

Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz, başta Kıbrıs sorunundan kaynaklanmak üzere, AB’nin samimiyetsiz tutumu nedeniyle bugün rayından çıkmıştır. Bazı önde gelen AB yetkilileri ve Avrupalı siyasetçilerde, müzakere sürecinin Türkiye’nin tam üyeliği ile sonuçlanamayacağı şeklinde bir görüş hâkimdir. Böylesi bir sonuç, Türkiye tarafından kabul edilemez bir nitelik taşımaktadır. Partimiz AB ile ilişkileri Türkiye için bir “kimlik ve kader sorunu” olarak görmemektedir. Türkiye, ne pahasına olursa olsun AB’nin yörüngesinde sürüklenmeye mahkûm ve muhtaç değildir. AB’nin Türkiye’nin milli birliği ve bütünlüğü; terör ve bölücülük; Kıbrıs, Yunanistan ve Ermenistan gibi temel dış politika sorun alanlarındaki yaklaşımının Türkiye’nin çıkarlarına zarar vermemesi kaydıyla katılım müzakerelerinin sürdürülmesi ve tam üyelik dışındaki yaklaşımların kabul edilmemesi politikamızın esasını oluşturacaktır. Öte yandan AB ile mevcut Gümrük Birliği ilişkisinin asimetrik özelliğinin giderilerek, Türkiye’yi ilgilendiren ticaret politikaları alanlarında ülkemizin de söz hakkına sahip olacağı yeni kurumsal mekanizmalar oluşturulması için gerekli girişimler yapılacaktır.

MHP: AB Türkiye için kader meselesi olarak görülmeyecek

Avrupa Birliği’nin insan haklarına riayet, yerel demokrasi, güçler ayrılığı, hukukun üstünlüğü gibi ön plana çıkardığı ilkeleri savunmaya devam edecek. Avrupa Birliği ile yapılan müzakere tam üyelik çalışmaları ilkelerimiz çerçevesinde ele alacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir