Partiler, sonuçları YSK ile eş zamanlı izleyecek

YSK Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne çevrim-içi ulaşan sandık ölçekli sonuçlar, seçime katılan siyasi parti genel merkezlerinden eş zamanlı izlenebilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - 30 Mart’ta oy verme süresi sonunda, Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne çevrim-içi ulaşan sandık ölçekli sonuçlar, seçime katılan siyasi parti genel merkezlerinden eş zamanlı izlenebilecek. 

Yüksek Seçim Kurulu’nun Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi Kullanımına İlişkin Usul Ve Esasları Gösterir Genelgesi Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. 

Partiler SSPS ile sonuçları geçici görecek

Genelge, 30 Mart’ta oy verme süresi sonunda, Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne çevrim-içi ulaşan sandık ölçekli sonuçların, seçime katılan siyasi parti genel merkezlerinden eş zamanlı izlenebilmesi ve saklanabilmesine olanak sağlayan, Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi’nin kullanım usul ve esaslarını kapsıyor. Seçim günü Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SSPS) aracılığı ile siyasi parti genel merkezlerinin kullanımına sunulan sandık sonuçları, geçici sandık sonuçları olacak, itiraza tek başına kanıt oluşturacak bir niteliğe sahip olmayacak. SSPS ile elde edilen "sandık sonuçları" ve imzalı "sandık sonuç tutanakları", Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen süre bitimine kadar siyasi partiler tarafından teşkilatlarına ve üçüncü şahıslara gönderilemeyecek ve kamuoyuna açıklanamayacak. 

Sandık sonuç tutanaklarına da erişim sağlanabilecek 

SSPS hizmetine Web Sitesi ve Web Servis aracılığıyla her sistemin kendi kullanıcısı vasıtasıyla erişilecek. Siyasi parti, Web Sitesi ile hem sandık sonuçlarına hem de imzalı sandık sonuç tutanaklarına erişim sağlayabilecek. Verilerin gizliliği ve güvenliğinden siyasi partiler sorumludur. 

Siyasi partiler SSPS Web Sitesi ve Web Servisinden faydalanabilmesi için seçime katılan siyasi partiler arasında yer alacak, SKGM’nden yazılı istemde bulunacak. Bilişim altyapılarını hazır hale getirmek ve güvenlik tedbirlerini almakla yükümlü olan siyasi partilerin genel merkezlerinde en az 2Mbps hızında Internet bağlantısı olacak. 

YSK, sandık sonuçlarına erişimde hangi kullanıcının yaptığını izleyecek 

IP adresinden SSPS’ye çevrim-içi ulaşacak kullanıcılara SKGM tarafından sağlanacak kullanıcı adı ve şifrelerin güvenliğinden, YSK tarafından belirlenen kullanıcılar dışında yetkisiz ellere geçmemesi konusunda siyasi parti ve belirlediği kullanıcılar sorumlu olacak. YSK, sandık sonuçlarına erişimde, hangi zaman diliminde, hangi erişimi, hangi kullanıcının yaptığını titizlikle izleyecek. IP adresinden SSPS Web Servis hizmetine sadece bir kullanıcı ulaşabilecek. Siyasi parti genel merkezleri, SSPS Web Sitesini kullanacak en çok 10 (on) kullanıcı belirleyebilecek. Bu 10 kullanıcıya ilişkin istenen bilgiler, SSPS Kullanım Talep Formu ile SKGM’ye bildirilecek.

Sonuçların görüntülenmesine 17.00'den sonra başlanacak

Seçim günü akşamı, ilçe seçim kurullarınca SEÇSİS'e çevrim-içi girilen sandık sonuçları veri olarak, SSPS ile siyasi partilere aktarılacak. Siyasi partiler, seçim günü akşamı, ilçe seçim kurullarınca tarayıcı marifetiyle SEÇSİS'e aktarılan imzalı sandık sonuç tutanaklarına, SSPS ile erişecek. Sandık sonuçlarına web sitesi veya web servisi aracılığıyla erişim ve daha sonrasında görüntüleme ve saklama işlemlerine, saat 17.00'den sonra başlanacak.