Partilerin komisyon çalışması başladı

Siyasi partilerin Meclis grupları, dört eski Bakan ile ilgili kurulacak Soruşturma Komisyonu'nda görev alacak milletvekillerini belirlemek için çalışmaya başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AK Parti'nin; Ekonomi eski Bakanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan, AB eski Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, İçişleri eski Bakanı ve AK Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar hakkında tek Soruşturma Komisyonu kurulmasını içeren önergenin kabul edilmesiyle yeni bir süreç başlayacak.

45 vekilinin arasından kurayla 15 isim belirlenecek

TBMM Başkanlığı; AK Parti, CHP, MHP ve HDP gruplarına göndereceği yazıyla, kendilerine düşen üyelikleri bildirecek ve bildirilen sayının 3 katı kadar milletvekilinin isminin belirlenmesini isteyecek.  Meclis'teki mevcut sandalye dağılımı dikkate alındığında Soruşturma Komisyonu'nda AK Parti'ye 9, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye ise 1'er üyelik düşüyor. Bu nedenle, AK Parti 27, CHP 12, MHP ve HDP ise 3'er milletvekilinin ismini belirleyip TBMM Başkanlığı'na bildirecek. TBMM Genel Kurulu'nda, 45 milletvekilinin arasından kurayla 15 isim belirlenecek. 

Bildirilecek isimlerin soruşturma önergelerine imza atmamış olması gerekiyor

Grupların bildireceği toplam 45 milletvekilinin, konuyla ilgili olumlu ya da olumsuz görüş bildirmemiş, beyanat vermemiş, konuşmamış, sözleri tutanaklara geçmemiş, tweet atmamış, soruşturma önergelerine imza atmamış, hatta Genel Kurul'da önergeler görüşülürken yerinden laf bile atmamış olması gerekiyor.

İsimlerin görüş bildirdiği tespit edilirse itiraz edilebilecek

Gruplar, sadece kendi milletvekillerinin değil, diğer grupların da üye bildirecekleri isimlerin hiç konuşmamış ve imza atmamış olup olmadığını araştırıyor. Bir parti,  diğer partilerin bildirdiği isimlerin konuştuğunu tespit ettiğinde itiraz edebilecek.  

TBMM Başkanlığı da grupların bildireceği isimlerin konuşup konuşmadığı, önergede imzası olup olmadığını ayrıca inceleyecek. 

"Olumlu ya da olumsuz konuşmamış arkadaşlardan bir havuz oluşturacağız"

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Komisyon'da görev alacak üyelerin tespiti için çalışmaya başladıklarını söyledi. Konuyla ilgili olumlu ya da olumsuz olarak konuşmamış milletvekillerinin tespitinin önemli olduğunu belirten Elitaş, şöyle konuştu:

"Komisyon üyeleri savcılık görevini üstlenecekleri için ihsası rey anlamına gelecek şekilde herhangi bir beyanatta bulunmamış milletvekilleri arkadaşlarımızdan bir havuz oluşturacağız. Biz 27 isim bildireceğiz. Bu 27 kişilik isim arasından TBMM Genel Kurulu'nda Başkanvekili'nin huzurunda torbadan kurayla çekilerek 9 isim belirlenecek. Muhtemelen Meclis Başkanlığı, bugünlerde komisyonlarda siyasi parti gruplarına düşen üyelikle ilgili matematiksel hesabı yapacak. Gruplara düşecek üyeliğin 3 katı isim isteyecek. Biz bu çerçevede, kimleri üye yapalım diye grup toplantısı yapacağız. Burada grup kararı alınabiliyor. 27 kişiyi tespit edip bildireceğiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir