Patronların "Yeni Türkiye" vizyonu

Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne katılan iş dünyasının önde gelen isimleri piyasalara yönelik yaklaşımları ve "Yeni Türkiye" vizyonlarını paylaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURSA - Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Bursa Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergilerinin iş birliğiyle düzenlenen, Anadolu Ajansı'nın medya sponsoru olduğu, "Uludağ Ekonomi Zirvesi"nin, "Yeni Türkiye, Yeni Fırsatlar" konulu oturumda yaptığı konuşmada, Türkiye'de, inovasyon ortamının yeterince olgunlaşmadığını bildirdi.
 
Geçmiş devirlerin idareci, yönetici yetiştiren eğitim kurumlarının yetersiz kaldığını, tasarımcı, yaratıcı yöneticileri yetiştiren eğitim kurumlarının ise öne çıktığına işaret eden Eczacıbaşı, "Türkiye olarak inovasyon iklimi yaratmak zorundayız. Bu iklim politik kararlılıkla ve özel sektörün sahiplenmesiyle yaratılabilir. Türkiye'nin bunu başaramaması için hiçbir sebep yok" dedi.
 
Boyner Holding Yönetim Kurulu Boyner
 
Oturuma moderatör olarak katılan Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, "Özellikle Avrupa Birliği ve ABD arasındaki Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması gündemimize girmiş durumda. Türkiye'nin burada pozisyonu ne olacak? Bu önümüzdeki dönem tartışacağımız konulardan bir tanesi olacak diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
 
Boyner, ekonominin gelişmesiyle Türkiye'de yeni fırsat pencerelerinin açıldığını, ülkenin doğusuna kayan demokratik avantajların olduğunu söyledi. Türkiye'nin batısının da ekonomik anlamda yeniden bir dirilişin peşinde olduğunu vurgulayan Boyner, dünya genelinde ve ticarette müşteri atmosferinin değiştiğini belirtti.
 
Arzuhan Doğan Yalçındağ
 
Doğan Tv Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ise Türkiye'nin son 10 yılını başarılı geçirdiğini, yüksek büyüme hızlarını yakaladığını söyledi. Türkiye'nin büyüme performansı devam ettiği takdirde İtalya, Portekiz gibi rakibi olduğu ülkeleri geride bırakabileceğini ifade eden Yalçındağ, "Ancak dünyanın 10. ekonomisi olmak için Fransa ve Kore gibi ülkeleri de geride bırakmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
 
 "Bizim için yeni dönemde yeni bir vizyon ve strateji gerekecek. Çünkü Fransa ve Kore'yi geçebilmek için yüzde 7 büyüme gerekiyor" diyen Yalçındağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdiye kadar yaptığımız, alt dallardaki meyveleri toplamak oldu. Şimdi artık üst dallardaki meyveleri toplamamız gerekiyor. Bunun için yeni bir merdivene ve yeni insanlara ihtiyaç var. Burada teknolojinin çok önemli olacağını düşünüyorum. Genç nüfusa doğru eğitim verirsek, yeni buluşlar üreten bir toplum oluşturursak, bu hedefimizi çok kolay yakalayacağımıza inanıyorum."