Pazara çıkmak için Türkiye'ye ihtiyacımız var
Irak Doğal Kaynaklar Bakanı, "Türkiye Irak iç işlerine karışıyor" çıkışlarına "Türkiye Irak'ı bölmez ama Irak politikaları Irak'ın bölünmesine neden olabilir" diye cevap verirken, ekonomik açıdan da Irak'ın Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu bildirdi.
İSTANBUL - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami, "Türkiye, Irak'ı bölmez ama Irak politikaları Irak'ın bölünmesine neden olabilir. Özellikle Türkiye'nin, Irak'ın iç işlerine karıştığı iddialarını kesinlikle reddetmemiz gerekir" dedi.
Hawrawi, Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Irak'ın parçalanması korkusuna değinerek, "Ben Türk hükümetiyle görüşüyorum. Türkiye, Irak'ı bölmez ama Irak politikaları Irak'ın bölünmesine neden olabilir. Bu komşularının bir suçu değil. Özellikle Türkiye'nin, Irak'ın iç işlerine karıştığı iddialarını kesinlikle reddetmemiz gerekir" diye konuştu.
Ateşi körüklemenin anlamı olmadığını ifade eden Hawrami, şunları söyledi:
"Türkiye'yi kötü bir aktör olarak göstermenin anlamı yok. Bu ne Irak'ın çıkarına ne de jeopolitik çıkarlara yardım edecek bir şey. Hükümetim adına tamamen bu suçlamaları reddediyorum. Türkiye Cumhuriyeti ile nasıl çalıştığımızı biliyoruz. İyi ilişkilerimizin olmasından dolayı bununla gurur duyuyoruz. Bunu yaparken Irak aleyhine bir şey yapmak istemiyorum. Biz Irak'ın birleşik, istikrarlı ve güvenli olmasını istiyoruz. Biz Irak Anayasası'na göre hareket ediyoruz. Sorunlarımız Türkiye tarafından kaynaklanmıyor, bu bizim içimizden geliyor."
Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin ekonomik kalkınma açısından iyi yolda ilerlemeye çalışıltığını dile getiren Hawrami, "Irak'ın birliği ancak farklılıklarını tanımasıyla sağlanabilir" dedi.
Irak Kürt Bölgesinde büyük miktarda petrol ve doğalgaz bulunduğunu dile getiren Hawrami, "Bunun bir şekilde pazara gitmesi lazım. Kürdistan'ın 1-2 milyon varillik potansiyeli de var. Bir şekilde bunları ihraç etmesi gerekiyor. Biz 3 milyon varilin bir parçasıyız. Bizim bölgemizdeki istikrar sayesinde 3 milyon varilin geçiş koridoruyuz" diye konuştu.
Hawrami, kötü politikacılara rağmen çalışmaya devam ettiklerini belirterek, "Biz her şeyi Türkiye'ye aktarmıyoruz, gelir paylaşımımız Bağdat ile ortak oluyor. Türkiye ile iyi çalışıyoruz diye niye herkes rahatsız oluyor? 'Türkler Irak'ı ayırmaya çalışıyor' demeyelim. Biz sadece haklarımızı istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Irak'ın bütünlüğünü harcamayız
Bir gazetecinin, "Türkiye'ye neden güveniyorsunuz?" sorusuna da Hawrami, şu karşılığı verdi:
"Ben güveniyorum çünkü uzun yıllar önce Türk meslektaşlarımızla konuştuğumuzda düşündükleri şeyleri bize direkt söylüyorlardı. Yalan, kandırma, yanlış yönlendirme yapmıyorlardı. Biz bunun için güveniyoruz. '2-3 milyon varil petrol varsa pazara çıkar yolunu bulur' diyorum ya, aynı şey Türkiye için de geçerlidir. Türkiye büyük bir ulus, tüketen bir millet. 70-80 milyonluk bir ülke, 60 milyar dolarlık enerji faturası... Türkiye bizim için bir arka bahçe, çok büyük bir Kürt nüfusu var. Tarihi ilişkilerimiz var. Sadece 50 yıllık bir kötü ilişki var, onun dışında binlerce yıllık ilişkilerimiz var. Ekonomik açıdan Kürdistan'ın bu potansiyeliyle beraber Türkiye'nin bize ihtiyacı var, bizim de pazara çıkmak için Türkiye'ye ihtiyacımız var. Aslında bu çok basit bir denklem. Başbakan Erdoğan'ın açık görüşüne güveniyoruz. Bunu yaparken Irak'ın bütünlüğünü, ilişkilerimizi harcamayız. Bağdat ile ilişkilerimiz harcanamaz. Bağdat bizim başkentimiz."
Ashti Hawrami, Irak Kürt Bölgesi'ne yapılması gereken ödemelerin yapılmaması sorununa ilişkin bir soru üzerine de "Biz iyi düşünelim. Biz iyi niyetli hareket ediyoruz. Biz Irak'ın bölünmesi arzusunda değiliz. Bir tek dolar bile çalmak istemiyoruz. Türkiye bu konuda utanacak hiçbir şey yapmadı. Türkiye, Irak Kürt bölgesini desteklemekle iyi bir şey yaptı" dedi.