Perakende güven endeksi yüzde 2.9'a yükseldi

TEPE, bu yılın şubat ayında bir önceki aya göre 2,1 puan artarak 2,9 oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yeni yıla yükselerek giren perakende güven endeksi (TEPE), bu yılın şubat ayında bir önceki aya göre 2,1 puan artarak 2,9 oldu. TEPE  bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 13,3 puan arttı.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) Perakende Güven Endeksi (TEPE) şubat ayı sonuçları açıklandı.

Buna göre, Şubat 2011'de, önümüzdeki 3 aya ilişkin beklentiler geçen aya göre 18,1 puan arttı. TEPE anketi katılımcılarının yüzde 49,6'sı önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 19,4 düzeyinde. Şubat 2010'a göre ise 34,7 puanlık bir artış görülüyor.

Anket katılımcıları arasında, işlerinin geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtenlerle, azaldığını belirtenler arasındaki fark, Şubat 2010'a göre 31,8 puanlık bir artış gösterirken, Ocak 2011'e göre 4 puan düştü.

AB-27 Perakende Endeksi, Şubat 2011'de -1,6 değerini aldı. AB-27;de geçen aya göre 1 puanlık bir düşüş, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 3,1 puanlık bir artış yaşanmış oldu. Ocak 2011'de TEPE'nin altında bir değer alan AB-27 Perakende Endeksi, Şubat 2011'de de TEPE'nin altında kaldı.

Alt-sektörler itibariyle bakıldığında ise Şubat 2011'de birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar ve motorlu taşıtlar sektörü ile diğer sektörünün iyi bir performans sergiledikleri görüldü. Başka Yerde Sınıflandırılmayan mobilya ve aydınlatma, tekstil-hazır giyim ve yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörleri ortalamaya göre kötü bir performans sergiledi. Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektöründe ise geçen yıla göre düşüş yaşandı.

TEPE anketinin soru bazında detaylı sonuçlarına bakıldığında ise neredeyse tüm göstergelerde bir önceki yılın aynı dönemine göre ciddi toparlanmalar görüldü. Özellikle önümüzdeki 3 aya ilişkin satış ve tedarikçilerden sipariş beklentilerinde bir önceki aya göre de ciddi toparlanma oldu. Satışlardaki, tedarikçilerden siparişlerdeki ve istihdamdaki önümüzdeki döneme ilişkin beklentiler, perakendecilerin umutlu olduklarını ortaya koydu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir