Perakende sektörü yurt dışına birlikte açılacak

Büyükekşi, "Türkiye'de yakaladığımız dinamizmi, enerjiyi ve bereketi dışarıda da geliştirmek için bir araya geliyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Yurt dışında Türk markalarının ağırlıklı olarak yer alacağı alışveriş merkezleri (AVM) ve mağazalar kurmak amacıyla oluşturulan "Perakende Yatırım Koordinasyon Kurulu" protokolü imzalandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal ve Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane tarafından imzaların atıldığı törende konuşan Büyükekşi, ihracatçılar, markalar, perakende zincirleri ve alışveriş merkezlerinin temsilcileri olarak çok anlamlı bir işbirliğine gittiklerini belirtti.

Büyükekşi, "Türkiye'de yakaladığımız dinamizmi, enerjiyi ve bereketi dışarıda da geliştirmek için bir araya geliyoruz" diyerek, hedefin ihracatın katma değerini artırmak olduğunu vurguladı.

Mağazalar açıldıkça siparişler ve üretimin otomatiğe bağlanacağını, "Her sezon sipariş gelecek mi?" endişesinin ortadan kalkacağını belirten Büyükekşi, "Amacımız, markalarımızın her ülkede bir mağaza açması değildir. Her ülkede en az 10 mağaza açsınlar istiyoruz. AVM yatırımcılarının Türkiye'de elde ettiği deneyimleri yurt dışına taşımalarını istiyoruz" diye konuştu.

Mehmet Büyükekşi, kurulun ilk olarak Fas'ın 3 ayrı şehrine yatırım için bir keşif ziyareti düzenleyerek yerel yöneticilerle görüşeceğini, sonrasında sırada Suriye'nin yer aldığını söyledi.

"10 yılda 20 bin mağaza"

BMD Başkanı Yılmaz ise 10 yıl içinde yurt dışında 20 bin mağaza hedeflediklerini belirterek, "Türkiye alışveriş merkezleri ile çevre ülkeler için bir alışveriş cenneti olabilir" dedi.

AYD Başkanı Kodal da AVM'lerin başarısının, içinde barındırdığı markaların gücüyle orantılı olduğuna dikkati çekerek, Türk markalarının bireysel olarak yurt dışına açılmaya çalıştığını, bu protokol ile bu yöndeki girişimlerin stratejik bir platform ile koordine edileceğini söyledi.

AMPD Başkanı Nane de yurt dışında alışveriş merkezleri ile ilgili fuarlara Türk firmalarının artık ücretsiz olarak davet edildiğini hatırlatarak, protokolün tarihi bir anlam taşıdığını kaydetti.

Perakende Yatırım Koordinasyon Kurulu

Verilen bilgiye göre, TİM Yurtdışı Perakende Yatırım Koordinasyon Kurulu, TİM Başkanının başkanlığında, TİM'den 2, BMD, AMPD, AYD Yönetim Kurulu Başkanlarıyla birlikte 2'şer temsilci olmak üzere toplam 9 kişiden oluşacak. Kurulun sekretarya hizmetlerini TİM sağlayacak. Temel hedef, "fırsatları değerlendirmek, yeni yollar bulmak ve küresel seviyede lobi ve tanıtım faaliyetleri yapmak" olarak özetlenirken, kurul, hedef pazarlara yönelik perakende hedefli ticaret heyetleri düzenleyecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir