Perakendede rekabet kızışıyor

TPF Başkanı Aygün, perakendede yerel markaların uluslararası zincirlerin önüne geçtiğini belirterek, "Artık bu işi öğrendik, arayı açacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Ortalama olarak yıllık 130 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olduğu hesaplanan Türkiye perakende pazarında büyük oyuncularla yerel zincirler arasındaki rekabet kızışıyor.

Yerel zincirlerin oluşturduğu Türkiye Perakendeciler Federasyonu'nun (TPF) Başkanı Selamet Aygün, krizde büyüklerle arayı kapatarak ciro ve büyümede öne geçmeyi başardıklarını savunarak, "Artık bu işi öğrendik, arayı açacağız" dedi. Federasyonun oluşturduğu tedarik şirketi Fayda A.Ş'nin Başkanı Turan Özbahçeci ise orta vadede en az 15 büyük oyuncu çıkaracaklarını iddia etti.

TPF Başkanı Aygün, yerel market zincirlerinin pek çoğunun geçmişte bakkallık yaptığını, uluslararası zincirlerin pazara girmesiyle organize perakende işini öğrenmeye başladığını söyledi.

Krizde büyüklerle eşitlendik

Federasyon bünyesindeki 260 şirketin 2 bin 350 marketinin bulunduğunu, bunun hızla arttığını, yüzde 50'si geleneksel pazarın elinde bulunan perakende sektörü içinde yerel zincirlerin yüzde 25'lik paya ulaştığını ifade eden Aygün, kriz döneminde büyüklerle eşit konuma geldiklerini, 2010 rakamlarında ise büyükleri, ciro ve büyüme oranları bakımından geçtiklerini öne sürdü.

Biz bu işi öğrendik

Aygün, şöyle konuştu:

"2010 yılında öne geçtik. Bundan sonra daha da öne geçeceğiz, çünkü biz bu işi öğrendik. Uluslararası firmalar Türkiye'ye geldiklerinde 'perakende pazarının yüzde 70'ine hakim olacağız' dediler. 5 firmanın da söylediği buydu. Hatta 'yerel zincirleri satın alarak büyüyeceğiz' dediler. Yerel perakendeyi rencide edici açıklamalarda bulundular. Gelinen noktada yerel perakende, ulusal ve uluslararası firmaları hem büyümesi hem cirosuyla geçmiş durumda.

Yüzde 5 daha avantajlıyız

Hedefledikleri noktayı yakalayamama nedeni işlerini iyi yapamamaları değil. İşlerini gayet iyi yapıyorlar. Ama biz dinamik bir topluluğuz, maneviyatımız, kültürümüz, müşteriyle bağımız, kültürel yakınlığımız var. Bu nedenle bizi tercih ediyorlar. Müşteri aynı hizmet kalitesini, aynı fiyatları görürse bizi tercih ediyor. Artık fiyatta da onlardan yüzde 5 daha avantajlıyız."

Bakkallara rakip biz değiliz

Türkiye'de organize yerel perakende şirketlerinde 45 bin kişinin çalıştığını ifade eden Aygün, 10 günde 50'ye yakın şube açıldığına dikkat çekti.

Yerel perakendecilerin bakkalların rakibi olmadığını savunan Aygün, "Onların en büyük rakibi büyük oyuncuların indirim marketleridir. Biz bakkallarla ortak projeler yapıp müşterek hareket etmek istiyoruz" diye konuştu.

Aygün, hipermarket yasa tasarısının biran önce yasalaşmasını, piyasaya bir düzen gelmesini arzu ettiklerini, pazar günleri de kapalı olmak istediklerini ifade etti. 7 gün hizmet vermeleri nedeniyle çalışanların başka mesleklere yöneldiğini, kalifiye eleman sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren Aygün, aynı bölgede ihtiyacın üzerinde market açılmasının da engellenmesi gerektiğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir