Petrol 35 doları aştı

20 Ocak'ta 27,10 doları gören petrol fiyatları 9 gün içerisinde yüzde 25 yükselerek 35 doların üzerine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Brent ham petrolü fiyatları, petrol üreticileri arasında bir anlaşma olabileceği umuduyla bugün de yükselişini sürdürerek 35 doların üzerine çıktı. 

Brent petrol böylece, haftalık yükselişini yüzde 6.5'e çıkararak üst üste ikinci haftalık kazanca hazırlanıyor. 

Bu sabah ilk işlemlerde Brent ham petrolünün varil fiyatı yüzde 0,45 yükselerek 35.50 dolardan işlem görürken, 20 Ocak'ta gerilediği 27.10 dolarlık seviyeden bugüne kadar yüzde 25 yükseldi. 

ABD ham petrolünün varil fiyatı da 36 sent artışla 34 dolar seviyelerine yakın seyrediyor. 

OPEC kesintiye gidebilir

Dün akşam saatlerinde açıklama yapan Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, düşen petrol fiyatlarına karşı OPEC'in Şubat ayı toplantısında yüzde 5 üretim kesintisine gidebileceğini belirtti. Novak açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Önceki toplantılarımızda bu konuyu görüştüğümüzde sadece Rusya'dan değil petrol üreten ve ihraç eden tüm ülkelerden bahsedildi. Yaklaşık olarak bu değerler görüşüldü, her ülkenin üretimi yüzde 5 oranında azaltması görüşüldü. İşin aslı, bu o kadar basit değil, kısıtlamayı kontrol etme konusunda birçok sorun var. Bu yüzden bu sorunlar üzerinde çalışmaya başlamak için ilk olarak ortak karar almamız gerek. Bu yüzden bu hakkında konuşmak için erken." 

Şubat ayı toplantısında konunun ele alınacak olması petrol fiyatlarını yükseltse de OPEC delegelerinden konuya ilişkin yalanlama gelmesi dikkat çekiyor. 

Analistlere göre, Suudi Arabistan'ın yüksek petrol fiyatına karşı olması ve İran'a uygulanan ambargonun kalkması ise olası arz kesintisi haberlerinin beklentiyi karşılamayabileceğini gösteriyor.