Petrol fiyatları yakından takip edilmeli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası’nın kısa vadeli politikasının netleşmesinin ardından, merkez banklarına yönelik beklentiler büyük oranda sonlanmış oldu. Ortaya çıkan son tabloda Fed’in önümüzdeki yılın ilk yarısına kadar sürpriz bir adım atması beklenmezken, Avrupa Merkez Bankası’nın da kısa vadedeki adımlarının ortaya çıkması en azından yılsonuna kadar sürpriz bir hamle beklentisini ortadan kaldırdı. Beklentilerin bitmesinin ardından bu sefer olası riskler fiyatlarda etkili olmaya başladı. Küresel ölçüde Irak ve Ukrayna’nın oluşturduğu jeopolitik riskler ön plana çıkarken içeride TCMB’nin faiz indirim süreci, Cumhurbaşkanlığı seçim süreci, artan petrol fiyatları ve teknik yorgunluklar fiyatlamalarda etkili olmaya başladı.

Irak’taki krizi sadece bir alıkoyma süreci olarak görmek bizim piyasalarımız için en büyük hata olacaktır. Elbette öncelikli konu vatandaşlarımızın sağ salim yurda dönmesi olmalıdır. Ancak Irak’ın Türkiye’nin ikinci büyük ticari partneri olduğu, milyonlarca soydaşının o coğrafyada yaşaması, Irak’ın petrol fiyatları üzerindeki etkisi, Türk şirketlerinin oradaki yatırımları, Suriye’nin ardından Irak’tan da bir mülteci akını olması gibi birçok etkenin bulunduğu ve ilerleyen günlerde vatandaşlarımızın serbest kalmasıyla da Irak’taki sorununun çözülmeyeceği unutulmamalı. Bu nedenle biz önümüzdeki dönemde Irak’taki karışıklıklar nedeniyle bir jeopolitik risk ıskontosunun piyasalarımız üzerinde baskı oluşturacağını düşünüyoruz.

Ukrayna ise gerilimin yavaş yavaş tırmandığı bir diğer bölge. Sorunun çözümünden oldukça uzak olunduğu geçtiğimiz Rus tanklarının Ukrayna’ya girmesi, Ukrayna’ya ait bir uçağın Rus yanlısı gruplar tarafından düşürülmesi ile görüldü. Tüm bunlar bölgedeki doğalgaz trafiği üzerinde de etkili. Burada ve Irak’ta tansiyonun tırmanması da enerji fiyatlarının tansiyonunu yükseltiyor. Enerji fiyatları da başta bizim gibi enerji ithal eden ülkeler olmak üzere, henüz ivme kazanamayan küresel büyüme için de risk oluşturuyor. Bu nedenle petrol izleyeceğimiz en önemli makro gösterge olarak karşımıza çıkıyor.