Petrol, huzuru kaçırdı

Petrol fiyatlarındaki sert hareketler, yurtiçinde satışları körükledi. Borsada düşüş, dolar ve faizde yükseliş hızlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki isyan hareketlerinin ardından petrol arzında sıkıntının artacağı öngörüleri, petrol fiyatını ateşliyor.

Yükseliş trendine devam eden ABD ham petrolü 100 doları aşarak 28 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, Brent petrolü de 120 dolara dayanarak iki buçuk yılın zirvesine çıktı.

Petrol fiyatlarındaki bu dalgalanma hisse senetleri ve döviz cephesine de olumsuz etki ediyor. Yurtdışı piyasalarda satış baskısı devam ederken, yurtiçinde kayıplar arttı.

Borsada kayıp yüzde 3'ü aştı

Dün ikinci seansta satışların artmasıyla düşüşünü hızlandıran borsada kayıplar bugün daha da arttı. 200 günlük ortalamanın altına inen endeks satışlarla 60.762 seviyelerine kadar düştü. Sınırlı tepki alımlarıyla kayıpları azaltmaya çalışan piyasada ilk seans 2127 puan ve yüzde 3 değer kayıpla 61.055 puandan kapandı. Günün ilk yarısında 2.1 milyar liralık işlem hacmi kaydedildi.

Dolar 1.61 seviyesini gördü

Yurtiçinde dolara gelen talep sabah kuru 1.61'e taşıdı. Dolar böylece Nisan 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Dolar/TL serbest piyasada 1.6065 liradan el değiştiriyor. Interbank işlemlerde en iyi alış/satış 1.6060/1.6090 TL düzeyinde. Öte yandan uluslararası piyasada Euro/Dolar 1.38 sent seviyelerini zorluyor. Euro/TL ise 2.2175 düzeyine geldi.

Faiz, son 8 ayın zirvesinde

Libya'daki gerginlikler ve hızla yükselen petrol fiyatlarının yakından izlendiği tahvil-bono piyasasında da satış eğilimi hakim. Gösterge faizde yukarı yönlü hareket bugün de sürüyor. Dün yüzde 8.72 bileşik seviyesini test eden gösterge tahvil, bugün yüzde 8.82 seviyesine çıktı. 7 Kasım 2012 itfa tarihli gösterge kıymet yüzde 8.80 bileşik seviyesinde yer alıyor.

Çeyrek altın 120 liradan satılıyor

Yatırımcılar güvenli liman arayışını sürdürürken, altına da talep devam ediyor. Ancak altındaki yükseliş, petroldeki sert hareketlere göre daha dengeli. Şu sıra altının onsu 1414 dolarda yer alırken, yurtiçinde çeyrek altın 120 liradan satılıyor.

* * *

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir