Petrolün bir kısmı Libya'dan alınacak

Enerji Bakanı Yıldız, İran'dan alınan petrolün bir kısmının Libya'dan sağlanacağını belirtti. Tüpraş da İran'dan ham petrol alımını yüzde 20 oranında azalttığını duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'dan alınan petrolün bir kısmının, Libya'dan alınacak petrolle değiştirilmesine yönelik çalışma başlattıklarını ve karar aldıklarını açıkladı.

Mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Libya'dan 2012 yılı içinde yaklaşık 1 milyon ton civarında ham petrol alacaklarını söyledi. Yıldız, "Bunu özel sektör TÜPRAŞ kanalı ile alacağız. Bu yıl Libya'dan ham petrol alımını başlatmış bulunuyoruz. Libya'nın normalleşmesi adına ve ticaret hacmimizin iki taraflı artması adına da bu kararımızın doğru olduğuna inanıyoruz. İran'dan ham petrol alımı dolayısıyla bir miktar düşmüş olacak" diye konuştu.
Yıldız, İran'dan alınan petrolün bir kısmının, Libya'dan alınacak petrolle değiştirilmesine yönelik çalışma başlattıklarını ve karar aldıklarını söyledi.
 
İran'dan ham petrol alımını yüzde 20 oranında azalttı
TÜPRAŞ, İran'dan ham petrol alımını yüzde 20 oranında azalttığını duyurdu.
Konuya ilişkin, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, "Gelişen konjonktür çerçevesinde yapılan değerlendirmeler sonucunda İran'dan ham petrol alımlarının yüzde 20 oranında azaltılmasına karar verilmiş olup, azaltılan bu miktar diğer kaynaklardan karşılanacaktır." denildi.

 

Öte yandan ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone'nun "Türkiye'nin İran konusunda bir karar vermesi gerekir" yönündeki açıklamalarını değerlendiren Yıldız, "Önemli olan büyükelçinin söylediğinden ziyade bizim ne düşündüğümüzdür" dedi. 
 
Bakan Yıldız, TBMM'de Cuma Namazı çıkışında gazetecilerinin soruları üzerine ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin açıklamaları değerlendirdi. Büyükelçi Ricciardone'nin, "Türkiye'nin İran konusunda bir karar vermesi gerekir" sözlerine yanıt veren Yıldız şöyle konuştu: 
 
"Önemli olan büyükelçinin söylediğinden ziyade bizim ne düşündüğümüzdür. Biz, şu anda 5 ülkeden doğal gaz, 11 ülkeden petrol ithal ediyoruz. Hem güzergahı hem de bu sayıyı arttırmaya çalışıyoruz. İran'a yaptırım konusunda bizi Birleşmiş Milletler kararları bağlar. Gerek Tüpraş gerekse İran'la yaptığımız görüşmelerin ardından, İran'dan alınmakta olan ham petrolün 1 milyon tonluk kısmının bu yıl Libya'dan alınması yönünde karar verdik. 
 
Bu uzun süredir planladığımız bir konuydu. Aynı şekilde Suudi Arabistan'dan da gerek spot alım gerekse uzun vadeli kontratlarla alımlar yapacağız. Dolayısıyla İran'dan alacağımız petrol miktarında yaklaşık yüzde 10'luk bir düşüş olacak. İngiltere, Fransa gibi bazı AB ülkelerinin İran'dan yaptıkları ithalat, toplam ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 2'si kadar. Oysa biz neredeyse yarısını İran'dan alıyoruz. Dolayısıyla onların sıfırlamasıyla bizim sıfırlamamız aynı şey değil. Uluslar arası arenada zaten bu da göz önünde bulundurulur" 
 
Akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlara yönelik bir soruya cevap veren Yıldız,  "Dünyadaki siyasi istikrarsızlıkların enerji sektörüne yansıyan kısmının bütün yükünü Türkiye çekiyor. Uluslar arası fiyatlar arz-talep dengesine göre değil, siyasi gelişmelere göre belirleniyor. Bazı ülkeler dolarla alıp dolarla satıyor ancak Türkiye'de dolarla alınıp TL ile satılıyor. Döviz ve ham petrol fiyatlarına bağlı bu yükselişten ben de memnun değilim" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir