Philae, organik moleküller tespit etti

Philae, kuyruklu yıldızın yüzeyinde organik moleküller tespit etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Kuyruklu yıldıza inen uzay aracı Philae'nın, yıldızın yüzeyinde organik moleküller tespit ettiği bildirildi. 

Bilim adamları, geçen hafta, 10 yıl önce fırlatılan ve 67P'nin etrafında bir yörüngeye oturan Rosetta uzay aracının gövdesinden ayrılarak kuyruklu yıldıza konan Philae'nın, yıldızın yüzeyinden organik moleküller topladığını açıkladı.  

Yapılan diğer incelemeler, kuyruklu yıldızın yüzeyinin, büyük ölçüde ince bir toz tabakasıyla örtülü buzla kaplı olduğunu gösteriyor.  

Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait modül, 12 Kasım'da 67P kuyruklu yıldızına konmuştu.  

Tespit edilen moleküllerin hangileri veya ne kadar komplike oldukları konusunda ise açıklama yapılmadı.  

Karbon içeren "organiklerin" Dünya'da yaşamın temelini oluşturduğu biliniyor.  

Bir kuyruklu yıldıza ulaşan ilk araç özelliği taşıyan Philae'nin, 67P'nin yüzeyine inişi yaklaşık 7 saati bulmuştu. Rosetta ve Philae adına açılan sosyal paylaşım sitesindeki resmi hesaplardan ise yolculuğa dair tüm ayrıntılar, fotoğraflar ve gelişmeler anbean paylaşılmıştı.  

Philae'nin 67P'nin yüzeyine başarılı şekilde inişi, Twitter hesabından 17 dilde "Ben vardım. Yeni adresim 67P" tweetiyle duyurulmuştu. 

67P kuyruklu yıldızını yakalamak için 10 yıl önce fırlatılan Rosetta, Jüpiter'in yörüngesine yakın uçan ilk uzay aracı. Ana enerji kaynağı olarak sadece güneş enerjisi panellerini kullanan Rosetta ile enerji tasarrufu için 31 ay boyunca hiç iletişim kurulmadı.  

Philae, kuyruklu yıldız yüzeyinde görüntüler alıp ölçüm yaparak elde ettiği verileri Dünya'ya gönderecek. Modülün topladığı bilgilerin kuyruklu yıldızların yapısına ilişkin birçok soruya ışık tutması bekleniyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir