Pioneering Spirit geri dönüyor

Dünyanın en büyük inşaat gemisi, Türkiye'de boru döşeme çalışmalarını gerçekleştirdikten sonra Pioneering Spirit, geri dönüş yolculuğuna başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyanın en büyük inşaat gemisi olan, TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı'nın derin sulardaki kısmını döşemek üzere 40 milletten 562 kişinin görev yaptığı Pioneering Spirit, İstanbul Boğazı'ndan geçiyor.

Pioneering Spirit, yaklaşık 10 aylık yolculuğunun ardından 30 Nisan itibarıyla Türkiye kıyısına ulaşmış ve böylece TürkAkım'ın Türkiye'ye doğalgaz tedarik edecek ilk hattının 930 kilometrelik derin deniz kesimi tamamlanmıştı.

Pioneering Spirit, geniş petrol ve doğalgaz platformlarının tek hamlede kaldırma yöntemiyle monte ve de-monte edilmesi ve çok yüksek ağırlıktaki boru hatlarının döşenmesi için özel olarak tasarlandı.

Derin deniz boru hattı döşeme işini ilk kez TürkAkım projesinde gerçekleştiren Pioneering Spirit'in genişliği 382, uzunluğu 124 metre.

Tek seferde 2,5 Eyfel Kulesi ağırlığında platformları kaldırabilen gemi, İstanbul Boğazı'na girerek geri dönüş yolculuğuna başladı. Pionering Spirit, Roterdam'da 10 günlük bakım çalışmasının ardından, Norveç kıta sahanlığında 22 bin tonluk bir petrol sondaj platformunun kurulumu için yola çıkacak.

Pionering Spirit, TürkAkım projesinin derin denizlerdeki ikinci hattını tamamlamak üzere, bu yılın üçüncü çeyreğinde Karadeniz'e geri dönecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir