Pirinç ve bakliyatta stok ucuzluğu

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin piyasaya hem perakende hem de toptan ürün vermesinin ucuzlamada etkili olduğu belirtiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VEYSEL AĞDAR

İSTANBUL - Ramazanda bakliyat ve pirinç fiyatlarında düşüş tüketiciyi sevindirdi. Kuraklık sonucu rekoltede düşüş beklentisiyle artan bakliyat ve pirinç fiyatlarında düşüş başladı. Pirinçte 30, fasulyede de cinsine göre 70 ile 100 kuruş arasında fiyat düşüşleri yaşandı. Toptancı piyasada kilosu 5.20 TL olan Gönen baldo pirinç 4.90 TL’ye, kilosu 7.50 TL olan kuru fasulyenin fiyatı da (battal) 6.80 TL’ye geriledi. 

Stoklar ve TMO etkili oldu 
Bakliyat ve pirinçte fiyat düşüşleri görülürken mercimekte ise fiyat artışı yaşandı. Fiyat düşüşleri ile ilgili DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, pirinç ve kuru fasulye fiyatının piyasa gerçekleri seviyelerine çekildiğini belirtirken, Toprak Mahulleri Ofisi’nin (TMO) de hem perakende hemde toptanda piyasaya ürün vermesinin fiyat düşüşlerinde etkili olduğunu söyledi. Uzun süredir pirinçte arzdan kaynaklı bir fiyat artışının yaşandığını kaydeden Reis, “Kuraklık nedeniyle rekolte düşüşü bekleniyordu. Bu nedenle fiyatlar artacak beklentisiyle piyasaya ürün arzında sıkıntılar vardı. Bu da fiyatları yukarıda tutuyordu. Ramazan kumanyası siparişleri de bitti. Yeni hasat döneminin yaklaşmasıyla, elinde ürün bulunduran üretici ve esnaf fiyatların en üst seviyeyi test ettiğini görerek, elindeki ürünü piyasaya sürmeye başladı. Bunun yanı sıra TMO’da hem parekende hem de toptanda piyasaya mal veriyor. Bu etkenler sonucu pirinç ve fasulye fiyatları geriledi.”

İthal mercimek fiyatları arttı 
Fiyat düşüşlerinde bir diğer etkenin de TMO’nun gelecek yıl için gerekirse gümrüksüz ithalat yetkisi alması olduğunu belirten Reis, ithal mercimekte ise fiyat artışı olduğunu söyledi. İthal mercimekte fiyat artışının en büyük ihracatçısı Kanada’dan kaynaklandığını aktaran Reis, “Dünyanın en büyük mercimek ihracatçısı Kanada. İran ve Hindistan bu sıralar yüklü alımlar yaptılar. Kanada’da arz sıkıntısı var. Bu da fiyatları tetikledi” diye konuştu.

sfsdfs.jpg