”Pirinçte artış açıklamaları iyi niyetli değil”

Pirinç Değirmencileri Derneği Başkanı, piyasada hala pirinç üzerinde spekülasyon yaratmaya çalışanlar olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Pirinç Değirmencileri Derneği Başkanı Turgay Yetiş, "pirinç fiyatlarında spekülatif artış bekliyoruz" türü açıklamaların, iyi niyetten uzak ve maksatlı olduğunu açıkladı.

Yetiş, yaptığı yazılı açıklamada, piyasada hala pirinç üzerinde spekülasyon yaratmaya çalışanlar olduğunu belirterek, 2008 yılı başından beri bu yönde yapılan açıklamaların bugün piyasaları kilitlediğini öne sürdü.  Pirinçte yüzde 378 artış olduğu iddialarının insaf ölçüleriyle bağdaşmadığını ifade eden Yetiş, geçen yıl hasat sezonunda 1,2 YTL olan pirinç fiyatının, şu anda 2,1 YTL düzeyinde olduğunu kaydetti. Yıllık artışın yüzde 75 civarında gerçekleştiğinin altını çizen Yetiş, bu süreçte dünya piyasasında ise yüzde 100'ün üzerinde artış yaşandığını aktardı. 

Yetiş, bu tür açıklamaların hiç kimseye faydasının olmayacağını vurgulayarak,aksine Ramazan öncesinde gereksiz yere paniğe sebep olduğunu belirtti. Bu yıl 400 bin ton civarında pirinç üretimi gerçekleşeceğini, ancak 550 bin tona yakın tüketim ihtiyacının olduğunu belirten Yetiş, aradaki farkın işalatla karşılandığını kaydetti. TMO'nun 2009 yılı ortasına kadar sıfır gümrükle işalat yetkisinin bulunduğunu ve bugüne kadar 30 bin tonun üzerinde pirinç işalatı gerçekleştirerek bu fiyat artışlarını dengelemeye çalıştığını anımsatan Yetiş, pirinç değirmencileri olarak kendilerinin de aynı dönemde çeltiği ücretsiz işleyerek TMO'ya destek olduklarını belirtti. Yılbaşından bu yana pirincin tarımsal girdilerinde yaşanan büyük artışa rağmen, halkın uygun fiyatla pirinç tüketebilmesi için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini, kesintisiz olarak piyasaya pirinç temin ettiklerini ifade eden Yetiş, hala "fiyatlarda spekülatif artış bekliyoruz" türü açıklamaların iyi niyetten uzak ve maksatlı açıklamalar olduğunu düşündüklerini belirtti. 

Yetiş, sanayicinin aynı zamanda işalatta da sıkıntı çektiğinin altını çizerek, TMO'nun gümrüksüz mal işal ederken, sanayicinin yaptığı işalata yüzde 45 gümrük vergisi ödetilmesinin haksız rekabet olduğunu, Derneğin konuya ilişkin girişimlerde bulunduğunu kaydetti. 

Hindistan ve Vietnam'ın pirinç ihracatına miktar kısıtlaması getirdiğini, Mısır, Kamboçya ve Endonezya'da ise ihracatın yasaklandığını belirten Yetiş, bunun sonucunda dünya pirinç ticaretinin yüzde 20 civarında daraldığını, piyasalarda pirinç bulmanın gittikçe zorlaştığını ifade etti. 

Gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarında en çok spekülasyona maruz kalan ürünün pirinç olduğuna dikkati çeken Yetiş, "Birileri bu sayede vurgun yapmak istiyor. Pirinç konusunda günah keçisi aranıyorsa, bu açıklamaları yapanlara bakmak lazım. Hiç kimse bizleri spekülatörlükle, halkımızın ekmeğiyle oynamakla suçlayamaz" dedi.