Piyasa beklentilerinde önemli değişim yok

SPK eylül ayı Beklenti Anketi, geçen dönem anket sonuçlarıyla benzerlik gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) eylül ayı Beklenti Anketi sonuçlarına göre, önümüzdeki ay sermaye piyasası göstergelerinde önemli bir değişim beklenmiyor.

SPK tarafından düzenlenen Beklenti Anketi'nin eylül ayı sonuçları açıklandı. 332 üst düzey yöneticinin katıldığı anketin sonuçları, geçen dönem anket sonuçlarıyla benzerlik gösterdi.

Aylık beklentilerde katılımcıların önemli bir kısmı sermaye piyasasına ilişkin göstergelerde önümüzdeki ayda mevcut durumun değişmeyeceği yönünde görüş bildirirken, altı aylık ve yıllık beklentilerde ise daha iyimser bir görüş sergiledikleri dikkati çekti.

Faiz artışı bekleyenler azaldı

Gösterge bono faiz oranına ilişkin beklentiler değerlendirildiğinde, katılımcıların yüzde 74'ünün önümüzdeki ay, yüzde 52'sinin ise önümüzdeki 6 ayda bir değişim beklemediği görüldü. Yıllık beklentilerde bir önceki dönem anketinde faiz oranında artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 56 iken, Eylül'de söz konusu oran yüzde 47'ye düştü.

Dolarda düşüş beklentisi arttı

Aylık beklentilerde katılımcıların yüzde 67'si önümüzdeki ay doların aynı kalacağı, yüzde 19'u azalacağı, yüzde 14'ü ise artacağı yönünde görüş bildirdi. 6 aylık beklentilerde katılımcıların yüzde 46'sı bir değişim beklemezken, yıllık beklentilerde ABD dolarında artış yaşanacağı görüşü hakim oldu. Bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 54'e ulaştı. Geçtiğimiz döneme kıyasla özellikle aylık beklentilerde dolarda düşüş bekleyen katılımcıların oranının arttığı gözlendi.

Euroda önemli değişim beklenmiyor

Euroya ilişkin olarak katılımcıların yüzde 70'i önümüzdeki ay, yüzde 50'si ise önümüzdeki 6 ayda bir değişim beklemediğini ifade etti. Geçtiğimiz dönem anketinde yıllık beklentilerde artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 49'a ulaşırken, bu dönem bu oran yüzde 43 olarak gerçekleşti.

Katılımcıların yüzde 44'ü borsada değişim öngörmüyor

İMKB-100 endeksine yönelik olarak değişim beklemeyen katılımcıların oranı yüzde 44 oldu. Ağustos ayı anket sonuçlarında bir aylık dönemde endekste artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 25 iken, bu ay bu oranın yüzde 39'a yükselmesi dikkati çekti. 6 aylık beklentilerde endekste artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 42'ye, yıllık beklentilerde ise yüzde 50'ye ulaştı. Katılımcıların önemli bir kısmı İMKB işlem hacminin önümüzdeki ay aynı kalacağı, altı aylık ve yıllık dönemde ise artacağı yönünde görüş bildirdi.

"Önümüzdeki ay altında işlem hacmi artacak"

İAB işlem hacmine yönelik olarak katılımcıların yüzde 51'i önümüzdeki ay değişim beklemezken, artış bekleyenlerin oranı yüzde 45'i buldu. Altı aylık ve yıllık beklentilerde ise katılımcıların yaklaşık yüzde 47'si işlem hacminde artış beklediği yönünde görüş bildirdi. Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında "önümüzdeki ay İAB işlem hacmi artacak" diyen katılımcıların oranının yüzde 28'den yüzde 45'e yükseldiği gözlendi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir