Piyasa beklentilerinde önemli değişim yok

Sermaye Piyasası Beklenti Anketi'nin mayıs ayı sonuçlarına göre, bir aylık dönemde dolar kurunda yükseliş, borsada düşüş öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sermaye Piyasası Beklenti Anketi'nin mayıs ayı sonuçlarına göre, 6 aylık ve yıllık beklentilerde önemli bir değişim yaşanmazken, bir aylık beklentilerde ABD Dolar kurunda yükseliş, İMKB-100 endeksinde düşüş bekleyen katılımcıların oranının arttığı gözlendi.

Sermaye Piyasası Kurulu, 298 üst düzey yönetici tarafından yanıtlanan mayıs ayı Sermaye Piyasası Beklenti Anketi'nin sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, gösterge bono faiz oranına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 61'i önümüzdeki ay değişim beklemiyor. Artış bekleyen katılımcıların oranı aylık beklentilerde yüzde 33 olurken, 6 aylık beklentilerde yüzde 55'e çıktı, yıllık beklentilerde ise yüzde 49 olarak gerçekleşti.

ABD dolar kuruna ilişkin olarak da katılımcıların yüzde 59'u önümüzdeki ay değişim beklemiyor. Aylık beklentilerde geçtiğimiz dönem yüzde 18 olan artış bekleyen katılımcıların oranı bu ay yüzde 33'e yükseldi.  Altı aylık ve yıllık beklentilerde ise dolarda artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 46 ve yüzde 48'e ulaştı.

Katılımcıların yüzde 58'i önümüzdeki ay avro kurunda değişim beklemiyor. Aylık beklentilerde geçtiğimiz dönem yüzde 19 olan artış bekleyen katılımcıların oranının bu ay yüzde 29'a yükseldi. Altı aylık beklentilerde katılımcıların önemli bir kısmı avro;ya ilişkin değişim beklemezken, yıllık beklentilerde artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 42'ye ulaştı.

İMKB-100'de düşüş bekleyen katılımcıların oranı arttı

Katılımcıların yüzde 47'si İMKB-100 endeksine ilişkin olarak önümüzdeki ay bir değişim beklemiyor. Ancak, bir önceki anket sonuçları ile karşılaştırıldığında önümüzdeki ay endekste düşüş bekleyen katılımcıların oranının yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıktığı gözlendi. Altı aylık ve yıllık beklentilerde ise endekste artış yaşanacağı görüşü hakim oldu ve bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 59'a ulaştı.

Aylık beklentilerde katılımcıların yüzde 50'si önümüzdeki ay İMKB işlem hacminde önemli bir değişim olmayacağı yönünde görüş bildirirken, altı aylık ve yıllık beklentilerde hakim görüş işlem hacminin artacağı yönünde oldu. Bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı altı aylık ve yıllık dönem için sırasıyla yüzde 56 ve yüzde 64'e ulaştı.

Katılımcıların yüzde 51'i önümüzdeki ay halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak bir değişim beklemezken, yüzde 72'si önümüzdeki altı ayda, yüzde 75'i ise önümüzdeki bir yılda artış beklediğini belirtti.

Özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik olarak katılımcıların yüzde 57'si önümüzdeki ay koşullarda bir değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık beklentilerde ağırlık görüş koşulların daha uygun olacağı yönünde oldu.

Yabancı yatırımcı oranında artış beklentisi yükseldi

Katılımcıların yüzde 57'si yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak önümüzdeki ay bir değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık beklentilerde ise ağırlık görüş artış yaşanacağı yönünde olurken, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı altı aylık beklentilerde yüzde 51'e, yıllık beklentilerde ise yüzde 64'e yükseldi.

Bir önceki dönem anket sonuçlarıyla benzer bir şekilde, reel kesimin yurtdışı borçlanmasına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 67'si aylık dönemde borçlanma durumunda bir değişim beklemediği yönünde görüş bildirdi, altı aylık (yüzde 56) ve yıllık (yüzde 59) dönemde ise borçlanma durumunda artış bekleyenlerin çoğunlukta olduğu gözlendi.

İMKB yatırımcı sayısına ilişkin beklentiler bir önceki dönem sonuçlarıyla benzerlik gösterirken,  katılımcıların çoğunluğu (yüzde 60) İMKB yatırımcı sayısında önümüzdeki ay bir değişim beklemediğini, yüzde 29'u da artış beklediğini belirtti. Altı aylık ve yıllık dönemde artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı altı aylık dönem için yüzde 56, yıllık dönem için ise yüzde 66 olarak gerçekleşti.

Aylık dönemde İAB işlem hacminde değişim beklemeyen (yüzde 45) ve artış bekleyen (yüzde 49) katılımcıların oranı birbirine yakın seyretti ve altı aylık ve yıllık beklentilerde ise hakim görüş İAB işlem hacminde artış yaşanacağı doğrultusunda gerçekleşti.

VOB işlemleri

VOB işlem hacmine yönelik olarak katılımcıların çoğunluğu (yüzde 55) önümüzdeki ay bir değişim beklemediği yönünde görüş bildirirken, altı aylık ve yıllık beklentilerde ise artış bekleyenlerin oranı sırasıyla yüzde 64, yüzde 67'ye yükseldi. Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçları ile benzerlik gösterdi.

Aylık dönemde katılımcıların çoğunluğunun (yüzde 60) yatırım fonlarının net aktif değerinde bir değişim beklemediği, altı aylık ve yıllık dönemlerde ise hakim beklentinin artacağı doğrultusunda gerçekleştiği görüldü.

Emeklilik fonları net aktif değerine ilişkin beklentiler incelendiğinde, aylık dönemde katılımcıların önemli bir kısmının (yüzde 48) değişim beklemediği yönünde görüş bildirdiği, altı aylık ve yıllık beklentilerde ise hakim görüşün emeklilik fonları net aktif değerinde artış yaşanacağı olduğu görüldü.

Katılımcıların Menkul Kıymet yatırım Ortaklığı (MKYO) net aktif değerine ilişkin görüşlerinin bir önceki dönem anket sonuçlarıyla benzerlik gösterdiği gözlendi. Aylık beklentilerde değişim yaşanmayacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 59 olurken, altı aylık ve yıllık beklentilerde çoğunluk artış beklentisine sahip olduğunu bildirdi. Bu oranlar sırasıyla altı aylık beklentilerde yüzde 58, yıllık beklentilerde yüzde 66 oldu.