Piyasalar, Macaristan stresini yenemedi

Macaristan'ın da Yunanistan'la benzer bir duruma düşebileceği kaygıları endekslerin geri çekilmesine neden oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Haftaya satışlarla başlayan İMKB, günün ikinci seansında kayıplarının bir bölümünü geri aldı. Bileşik Endeks, günü 306 puan ve yüzde 0.56 değer kayıpla 54.306 puandan kapattı. Dolar bugün 1.60’ın üzerinde alıcı bulurken, faiz daha sakin görüntü çizdi.

Yurtdışı kaynaklı olumsuz hava, yurtiçi piyasada da etkisini sürdürüyor. ABD’den gelen verilerden memnun olmayan piyasalarda Macaristan kaygıları da giderilebilmiş değil. Daha önce isimleri Yunanistan'la yan yana anılan İspanya ve Portekiz'den sonra bu kez de Macaristan'ın Yunanistan ile benzer bir duruma düşebileceği ve borç krizi sonrası bankaların büyük zararlar yazabileceği söylentileri huzursuzluk yaratıyor.

Macaristan Ekonomi Bakanı Gyorgy Matolcsy, Macaristan'ın bu yıl Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB ile yaptığı anlaşmadaki bütçe hedefini tutturmak için gayri safi yurtiçi hasılasını (GSYH) yüzde 1-1,5'i oranında tasarruf yapmaya ihtiyacı olacağını söyledi. Bu arada Macaristan Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB ile Ağustos ayında resmi görüşmeler yapacak.

Gelecekle ilgili belirsizlik nedeniyle yeni haftaya da satışlarla başlayan endekslerde öğleden sonra toparlanma çabaları gözlendi. ABD spot piyasa artıda açılırken, Avrupa'da eksiler azaldı. Sabah seansında 53.205 puana kadar inen İMKB-100 ise tepki alımlarıyla 54.408 puana kadar yükseldi. Gün 54.300 bölgesinden sonlanırken, 1.65 milyar liralık işlem hacmi kaydedildi.

Euro destek arıyor

Olumsuz senaryolar ve belirsizlik nedeniyle yönünü aşağı çeviren Euro, ABD Doları karşısında 2006 Mart ayından bu yana ilk kez 1.19 seviyesinin altına indi ve 1.1873 seviyesini gördü. Bir ara 1.1991 seviyesine çıkan Euro/Dolar şu sıra 1.1950 seviyesinde yer alıyor.

Yurtiçinde ise dolar haftaya yükselişle başladı ve kotasyonlar 1.61 seviyelerine doğru hareketlendi. Şu sıra Dolar/TL'de en iyi alış/satış 1.6020/1.6065 düzeyinde. Serbest piyasada dolar 1.6050 TL'den, Euro 1.9190 TL'den kapandı.

Faiz cephesinde ise alternatif piyasalara göre daha sakin görünüm etkili oldu. 25 Ocak 2012 vadeli kıymette bileşik faiz yüzde 8.90 seviyesinden kapandı.

Öte yandan serbest piyasada çeyrek altın 103.50  TL’den, cumhuriyet altını 419 liradan satıldı. Uluslararası piyasada altının onsu ise 1.215 dolardan işlem gördü.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir