Piyasalar sakin açıldı

Borsa İstanbul ve dolar, geçtiğimiz hafta kapanış seviyelerine yakın seviyelerden açıldı. Gözler Fed ve Fitch'in cuma günü açıklaması beklenen Türkiye değerlendirmesinde olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Siyasi belirsizlik ve artan güvenlik endişeleri sürerken, Fed'in bu haftaki faiz kararı öncesi global piyasalarda gözlenen temkinli duruş ve kurdaki sakin seyirle borsa hafif alıcılı yatay bir açılış gerçekleştirdi.

Borsa İstanbul 100 (BİST 100) endeksi güne 274 puan artışla 71.625 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,38 oranında değer kazandı. 

VİOP'ta ekim vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat haftaya yatay başladı. Açılışta en yüksek 89.075 puanı gören endeks kontratı, şu dakikalarda önceki kapanışın hemen altında 88.850 seviyelerinde dengelendi.

Dolarda tansiyonun düşmemesi ve kurun geri çekilmemesi hisse senetleri piyasalarında da tedirginliği artırıyor. 

Geçen hafta 3,0631'e çıkarak tarihi zirvesini gören dolar/TL, bu sabah 3,05 seviyesine yakın hareket ediyor. 

Analistler, bu hafta başta ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı olmak üzere yoğun haber ve veri akışının hafta boyunca sert dalgalanmalara neden olabileceğini belirtiyor. 

Bu hafta yurt içinde Hazine'nin düzenleyeceği tahvil ihaleleri, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in cuma günü açıklaması beklenen Türkiye değerlendirmesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklenti anketi, yurt dışında ise başta Fed faiz kararı olmak üzere yoğun haber ve veri akışı takip edilecek.

Fed, 16-17 Eylül'de faiz toplantısı gerçekleştirecek. Bu toplantıda Fed'in faiz artırımlarına başlayabileceği beklense de Çin ekonomisinde görülen yavaşlama sinyalleri ve küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişeleri nedeniyle faiz artışına yönelik görünüm bulanıklaştı.

Kaynak: Dünya Online ve Ajanslar