Piyasalar, standardı sapmış karara aldırış etmedi

Ergün, bu yılın Mart ayı sanayi üretim endeksi değerlerinin, 2005 yılında başlatılan serinin en yüksek Mart ayı değerleri olduğunu bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA -  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu yılın Mart ayı sanayi üretim endeksi değerlerinin, 2005 yılında başlatılan serinin en yüksek Mart ayı değerleri olduğunu bildirdi.
Bakan, Ergün, yazılı açıklamasında, 2012 yılı Mart ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi.

Bu yılın Mart ayında sanayi üretim endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre beklentilere paralel olarak yüzde 2,4 oranında arttığını anımsatan Ergün, takvim etkisinden arındırılmış endeksin 2012 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,5, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise bir önceki aya göre yüzde 0,7 artış gösterdiğini kaydetti.
Ergün, 2012 Mart ayı sanayi üretim endeksi değerlerinin, 2005 yılında başlatılan serinin en yüksek Mart ayı değerleri olduğunu belirtti.

Türkiye'nin, küresel kriz sonrası dönemde üst üste 2 yıl dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olduğunu ifade eden Ergün, "Geçen yıl hazırladığımız Orta Vadeli Programda ise 2012 yılı için daha makul bir büyüme hedefi belirledik.

Zira özellikle Avrupa ekonomilerinde risklerin fazla olduğu bir yılda biraz daha tedbirli ve dikkatli hareket etmenin daha doğru olacağını düşündük. Yılın ilk çeyreğine ilişkin sanayi üretim endeksi rakamlarına ve diğer parametrelere baktığımızda, Orta Vadeli Programdaki büyüme hedefimizi tutturacağımızı görebiliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalar, standardı sapmış karara aldırış etmedi

Türkiye'nin, mali yapısıyla, finans sistemiyle, siyasi istikrarı ve reel sektörüyle artık çok daha güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu belirten Ergün, şunları kaydetti:
"Bunun en net örneğini Standard and Poors'un son kararına karşı piyasaların tepkisiyle net bir şekilde gördük. Piyasalar, bu standardı sapmış karara hiç ama hiç aldırış etmedi ve böylece en güzel cevabı vermiş oldu. Ekonomi çevrelerinin bu tepkisizliği, ekonominin kendine güvenini de ortaya koymaktadır. Türkiye, artık böyle basit manevralarla ekonomik operasyonlar yapılabilecek bir ülke değildir. Biz açıkçası bu tür gelişmelere çok da aldırış etmeden yolumuza devam ediyoruz. Dikkatimizi rakamlara, istatistiklere verdiğimiz kadar, reel sektörümüzü de yakından takip ediyoruz.
Yatırımları, üretimi, istihdamı, ihracatı artırmak için yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. İşte son teşvik paketiyle, yüksek katma değerli yatırımları artıracak, bölgesel farklılıkları azaltacak, orta vadede cari açık sorununu çözecek bir program hazırladık. Aynı şekilde, diplomatik faaliyetlerimizi de ara vermeden sürdürüyoruz."

Japonya ziyareti

Bugün bir heyet ile Japonya'ya gideceklerini, bu ülkede resmi yetkililerle, dünyaca ünlü firmaların yöneticileriyle, işadamları ile görüşeceklerini ifade eden Ergün, işadamlarına Türkiye'deki yatırım ortamını, teşvik sisteminin ayrıntılarını, otomotiv, bilişim, elektrik-elektronik ve makine gibi sektörlerdeki büyük yatırım potansiyelini ve fırsatları aktaracaklarını ifade etti. Ergün, bu ziyaretin karşılıklı yatırım ve ticaretin artmasına olumlu katkılar sağlayacağına inandığını kaydetti.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir