Piyasalar tedirgin

Yurtiçi piyasa; Mali Kural'a ilişkin değerlendirmeler ve dış piyasadaki satış baskısının etkisinde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Mali Kural'a ilişkin değerlendirmeler ve dış piyasadaki satış baskısı, yurtiçinde dolar ve faizin güne yükselişle başlamasına neden oldu. İlk seansta kayıpların derinleştiği İMKB'de endeks 608 puan düşüş ve yüzde 1.03 değer kayıpla 58.561 puandan kapandı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Mali Kural'ın, yatırım yapan bakanlıkların (Ulaştırma ve Bayındırlık) çekinceleri ve itirazı nedeniyle ertelendiğini belirtti ve 'Mali Kural'daki yüzde 5 büyüme, yüzde 1 bütçe açığı rakamları değişmez değil' dedi. Yetkililer ise gündemdeki revizyonlarla Mali Kural'ın 2012'ye kalabileceği belirtiliyor.

Mali Kural'la ilgili değerlendirmelerden sonra faizler ve dolarda yükseliş yaşandı.

25 Ocak 2012 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8.46'ya yükseldi. Gösterge faiz dün spot kapanışını yüzde 8.33'ten yapmıştı.

Yurtiçi döviz piyasasında Dolar/TL kotasyonları ise 1.50'nin üzerine çıktı. Interbank işlemlerde şu sıra en iyi alış/satış 1.5080/1.5110 TL düzeyinde. Uluslararası piyasada Euro/Dolar 1.3050, Dolar/Yen 85.20 seviyesinde işlem görüyor.

Güne satışla başlayan borsa en düşük 58.364, en yüksek 58.853 puanı gördü.

ABD Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği faiz toplantısında beklendiği gibi yüzde 0 – 0,25 aralığındaki faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Fed, vadesi dolan mortgage'a dayalı menkul kıymetlerden gelen kaynakla uzun vadeli ABD Hazine tahvili alımı yapacağını açıkladı. Fed'in açıklamalarının piyasalar tarafında küçük bir adım olarak değerlendirildiği görüldü. ABD borsalarında kapanışa doğru kayıpları sınırlasa da kapanışta değer kaybı gerçekleşmesini önleyemedi.

Asya tarafında da değerlenen Japon Yen'inin ihracatçı şirketlere satış getirmesi, Japonya makine siparişlerinin beklentilerin altında kalması ve Çin sanayi üretiminin bir önceki aya göre daha zayıf seyir izlemesi ile birlikte satıcılı seyir izlenmekte. ABD vadeli ve Avrupa piyasasında da satıcılı görünüm sürüyor.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir