Piyasalar Yunanistan'ın gölgesinde

Borç sarmalındaki Yunanistan ve korku salmaya başladı; satış baskısı arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Yunanistan kaynaklı tedirginlik piyasalarda satış baskısı yaratmaya devam ediyor. Borsa ilk seansta yüzde 1.7 değer kaybederken, dolar 1.51 TL seviyelerine çıktı. Faiz ise bugün yüzde 9.4 seviyesini gördü.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) dün Yunanistan'ın kredi notunu üç kademe indirerek yatırım yapılabilir seviyenin altına, yani spekülatif seviyeye düşürdü. S&P borç yükü konusunda endişeler oluşan diğer bir Euro Bölgesi ülkesi olan Portekiz'in kredi notunu da iki kademe indirdi.

Yunanistan'ın beş yıllık CDS'leri rekor seviye olan 865.4 baz puana kadar yükseldi. Yunanistan CDS'lerinin dünkü New York kapanışı 823.8 baz puan seviyesindeydi.

Yunanistan'ın yardımı resmen kabul etmesine karşın, Almanya'nın Yunanistan'ın daha kapsamlı tasarruf tedbirleri almadan yardım etmeyeceğini açıklamıştı. Bu nedenle gözler bugün Merkel'de olacak. Almanya hükümeti, Başbakan Merkel'in, Uluslararası Para Fonu  (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn ile görüşmesinin ardından Türkiye saati ile 1745'te Yunanistan hakkında açıklama yapacağını bildirdi.

Bu arada Yunanistan Sermaye Piyasası Komisyonu, Atina borsasında hisselerin açığa satışını 28 Nisan'dan 28 Haziran'a kadar kaldırdı.

Yurtdışı piyasalarda aşağı yönlü eğilimi devam ederken Bileşik Endeks ilk seansta 56.867 puana kadar indi. Kapanışını 986 puan düşüşle 57.231 puandan yapan borsada 1.46 milyar liralık işlem hacmi oluştu.

Dolar 1.51 TL'yi gördü

Euro Bölgesine yönelik yaşanan tedirginlik Euro/Dolar paritesinin tekrar 1.31 sent seviyelerine gerilemesine neden oldu. Euro/Dolar şu sıra 1.3170 sent seviyesinde. Yurtiçinde ise dolar 1.51 lira seviyelerine yükseldi. Bankalararası işlemlerde en iyi alış/satış 1.5070/1.5110 TL düzeyinde.

Tahvil-bono piyasasında da gösterge tahvil yükselişini sürdürüyor. Dün yüzde 9.28 bileşik seviyesinden kapanan 25 Ocak 2012 vadeli gösterge tahvil yüzde 9.41 bileşik seviyesine kadar çıktı. Gösterge faiz daha sonra yüzde 9.33 seviyesine geriledi.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir