Piyasalarda gözler Fed'de

Fed'in eylül ayı FOMC toplantısının kararları bugün açıklanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalar için kritik öneme sahip ve haziran ayından beri beklenen ABD Merkez Bankasının (Fed) eylül ayı Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının kararları bu akşam açıklanacak. 

FOMC'nin dün başlayan ve bu akşam saat 21.00'de açıklanacak kararları piyasaların odak noktasında yer alıyor. 

Haziran ayında gerçekleştirilen FOMC toplantısından faiz kararı çıkmamasının ve Başkan Janet Yellen'ın söylemlerinin ardından gündeme gelen eylül ayı toplantısına ilişkin faiz artırım beklentileri, bu süreçte piyasaların yönü üzerinde en önemli belirleyici oldu. 

Son dönemde Fed'in bu ay faiz artıracağına yönelik beklentiler özellikle Çin'in büyümesine ilişkin kötümserlik ve piyasalardaki aşırı dalgalanmanın etkisiyle azalsa da ekonomistlerin önemli bir kısmı faiz artırımına gidilmemesinin Fed'in kredibilitesine zarar vereceğini savunuyor. 

Fed'in kararına ilişkin halen kafa karışıklığı yaşanırken, analistler olası bir faiz artırımında piyasaların ilk olarak sert olumsuz bir tepki verebileceğini, ancak açıklamanın tonuna da bağlı olarak sonrası için belirsizlik azalacağından baskının hafifleyebileceğini belirtiyor. Bu çerçevede Fed'in yapacağı tahminler ve vereceği mesajlar da piyasalar üzerinde belirleyici olacak.