PKK 3 aşamada Kuzey Irak'a çekilecek

30 yıllık savaşın ardından PKK, silahlı güçlerini Türkiye sınırları dışına çıkarma kararını ilan etti. 3 aşamalı gerçekleştirilecek çekilme için 6 maddelik formül öne sürüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Murat Karayılan gazetecilerin Kandil Dağı'na gelişinin ardından kameraların önüne geçti ve çekilmenin 8 Mayıs'ta 3 aşamalı olarak başlayacağını açıkladı.

PKK 'her zamanki' güzergahlarını kullanarak Kuzey Irak'a çekilecek.

Karayılan, sözlerine Öcalan’ın TIME100 listesindeki profilini yazan Sinn Fein lideri Gerry Adams’a teşekkür ederek başladı. Karayılan'ın yanında örgüt üyeleri Zeki Şengali ve Hacer Zagros  da yer aldı.

Karayılan'ın konuşması daha erken saatlerde beklenirken, gecikme nedeni olarak bölgede keşif uçuşu yapılması öne sürüldü.

Karayılan'ın açıklamasından başlıklar;

"Yakından izlemekte olduğunuz gibi, Türk devleti ile Kürt Halk Önderi Başkan Apo arasında bir süredir devam etmekte olan görüşmeler ve müzakereler önemli bir düzeye ulaşmış bulunmaktadır", denilen açıklamada, "Önderliğimiz 21 Mart 2013 günü, Amed Newrozu’nda, Kürt ve Türk halkları başta olmak üzere tüm Türkiyeli halklara ve kamuoyuna hitaben hazırladığı manifesto niteliğindeki deklarasyonla yeni süreci başlatmış oldu", ifadelerine yer verildi.

Öcalan’ın 21 mart 2013 Amed Newrozu'na sunduğu deklarasyon için "stratejik bir değer taşıyan tarihi deklarasyon" denilen açıklama, şöyle devam etti:v "Yeni bir Türkiye, yeni bir Ortadoğu ve yeni bir geleceği birlikte inşa etmeye ve tüm ezilen halkları, sınıf ve kültür temsilcilerini, en eski sömürge ile ezilen sınıf olan kadınları, ezilen mezhepleri, tarikatları ve diğer kültürel varlık sahiplerini, işçi sınıfının temsilcilerini ve sistemden dışlanan, yok sayılan herkesi, çıkışın yeni seçeneği olan demokratik modernite sisteminde yer tutmaya, zihniyet ve formunu kazanmaya çağırmaktadır.”

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Silahların yerine demokratik siyaset zamanına geçişin kapısını aralayan bu yeni sürecin hiç kuşkusuz Önderliğimizin İmralı esaret koşullarındaki eşsiz çabası ve halkımızın büyük bir fedakarlıkla yürüterek uğruna büyük bedeller ödediği kırk yıllık mücadelemizin ortaya çıkardığı muazzam sonuçlar üzerinden geliştiği bir gerçektir."

Karayılan, "Gelinen noktada sömürgeci egemen zihniyetin Kürt halkını ne çokça denenen baskı, sürgün ve katliamlarla, ne de asimilasyonla yok etmesinin mümkün olmadığı açığa çıkmış ve artık bunun önü alınmıştır; çetin bir mücadeleyle Kürdistan halkı ve her Kürt bireyi kimlik ve kişilik kazanmıştır" diye ekledi.

 

PKK 6 husus belirledi

[PAGE]


PKK 6 husus belirledi

Açıklamasına devam eden Karayılan, sürecin kesintiye uğramaması için 6 temel hususu formüle ettiklerini açıkladı;

"Hareketimiz, Kürt Halk Önderliği'nin devlet heyetiyle yürüttüğü müzakerelerde varılan sonuçlar temelinde 23 Mart tarihinden itibaren sürdürdüğü ateşkes pozisyonunu korumakla birlikte, gerilla güçlerimizin Türkiye sınırları dışına çekilme çağrısının gereklerini tam bir kararlılık ve irade birliği içinde tereddütsüz sahiplenerek yerine getirecektir", denilen açıklamada, "Kürt sorununun çözümü ile Türkiye’nin demokratikleşmesini sağlayacak ve Ortadoğu barışına giden yolu açacak olan bu tarihi adımın amacına uygun olarak başarıyla tamamlanması, barış, kardeşlik, demokrasi ve özgürlük isteyen herkesin, hepimizin temel hedefi", olduğu belirlemelerine yer verildi.


1- Gerilla güçlerimiz hiçbir çatışmaya mahal vermeyecek şekilde, kendi inisiyatifiyle, öteden beri kullandığı güzergâhları kullanarak, bir örgütlülük ve disiplin içinde geri çekilme işlemini pratikleştirecektir.
 

[PAGE]



2- Devam eden hazırlıklar temelinde geri çekilme, mayısın ilk haftasında başlayacaktır. Geri çekilme, kademeli gruplar halinde planlanmış olup, gerillanın hareket tarzı, gizliliği ve disiplini temelinde mümkün olan en kısa sürede tamamlanması hedeflenecektir.
 

[PAGE]



3- Geri çekilmede güçlerimizin gelip üsleneceği yer Güney Kürdistan (Irak Kürdistanı)'dır. Güney Kürdistan’a çekilecek olan gerilla güçlerinin resmi varlığına gereken anlayışı göstermelerini, başta Federe Kürdistan Hükümeti olmak üzere ilgili güçlerden beklemekteyiz.
 

[PAGE]



4- Geri çekilme esnasında Türk ordu güçlerinin de aynı duyarlılık ve ciddiyetle hareket etmesi bir zorunluluktur. Geri çekilen gerilla güçlerimize yönelik herhangi bir saldırı, operasyon, bombardıman olması halinde geri çekilme derhal durdurulacak ve meşru savunma temelinde güçlerimiz misilleme hakkını kullanacaklardır.
 

[PAGE]



5- Gerilla güçleri çekilirken, Türk devlet güçlerinin de buna paralel olarak, Kürdistan’da herhangi bir askeri aktivite ve çatışmaya neden olabilecek tahriklerde bulunmaması ve fırsatçı yaklaşımlara yer vermemesi gerekmektedir. Bununla birlikte, geri çekilme sürecinin sağlıklı ve başarılı olabilmesi için, daha önce Önderliğimize mektuplarla ifade ettiğimiz ve devletin de bilgisi dahilinde olan hususlara dikkat edilmesi önemli olacaktır.
 

[PAGE]


6- Bağımsız heyetlerce sürecin izlenmesi, her iki taraftan da engel olabilecek hatalı yanları tespit etmesi, sürecin sağlıklı gelişmesine imkan sunacaktır.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir