”PKK, sadece Türkiye'nin değil, Irak'ın da düşmanı”
Erdoğan, Maliki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu
BAĞDAT - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ortak geleceklerini tehdit eden PKK terörüne karşı Irak hükümetinden ve kuzeydeki yerel yönetimden gördükleri destek ve anlayışa teşekkür ederek, "Bölücü terör örgütü PKK, sadece Türkiye'nin değil, Irak'ın da düşmanıdır" dedi.
Irak'ın başkenti Bağdat'a yaptığı ziyaret çerçevesinde Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, Türkiye olarak Irak'ın toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini bugüne kadar hep desteklediklerini ve bundan sonra da desteklemeye devam edeceklerini vurguladı. Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin oluşması ve faaliyete geçmesiyle birlikte iki ülkenin stratejik işbirliğinde kritik öneme sahip bakanlıkların, kendilerinin başkanlığında tek bir heyet gibi çalışacağını ve ortak geleceklerini planlayacaklarını belirtti.
"Maliki ile eşbaşkanlık yaptığımız ilk yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi vasıtasıyla Türkiye ile Irak arasındaki stratejik işbirliğini en üst mertebeye çıkartma irademizi ilan etmiş bulunuyoruz" diyen Erdoğan, bu stratejik ortaklık çerçevesinde hedeflerini çok yüksek tutmakta kararlı olduklarını bildirdi. Erdoğan, bu yıl itibariyle dış ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaşacağına inandığını, yaptıkları yatırımlarla birlikte bunun 10 milyar doları bulacağını bildirdi. Hedeflerinin bu rakamı yatırımlarla birlikte 3-4 yıl içerisinde 25 milyar dolara ulaştırmak olduğunu belirten Erdoğan, "Bu noktada mutabakatımız var. Ülkelerimizin bu potansiyele sahip olduğuna da inanıyoruz" dedi.
PKK terörü
PKK terörüne de değinen Erdoğan, "Orada ortak geleceğimizi tehdit eden PKK terörüne karşı başta Sayın Kardeşim (Maliki) olmak üzere Irak hükümetinden ve kuzeydeki yerel yönetimden gördüğümüz destek ve anlayışa da teşekkür ediyoruz" dedi. Erdoğan şöyle devam etti:
"Bölücü terör örgütü PKK sadece Türkiye'nin değil, Irak'ın da düşmanıdır. Bölgesel barış ve istikrara tehdit oluşturan terörist unsurların ilişkilerimizi zehirlemesine asla imkan ve fırsat vermemeliyiz. Bu konuda müşahhas neticeler vermeye başlayan ortak bir irade ve anlayışın gelişmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. İki ülke arasında başta terör tehdidi olmak üzere tüm riskleri ortadan kaldıracak ortak bir güvenlik alanı, ülkelerimizin refahına katkı sağlayacak ortak bir ekonomik havza ve enerji koridoru oluşturma konularında inanıyorum ki tam bir mutabakat bulunmaktadır."
Aralarında yeni bir ilişki modelinin oluştuğunu ifade eden Erdoğan, iç bunalımlardan ve çekişmelerden büyük sancılar çeken bölgenin bugün her zamankinden daha çok böylesi stratejik bir vizyona ve işbirliği anlayışına ihtiyaç hissettiğini söyledi. Erdoğan, "İkili ilişkiler düzeyinde gerçekleştirilecek stratejik işbirliği vizyonu anlayışının yaygınlaşması, bölgemizin makus talihini yenecek ve barış, refah ve istikrara dayalı yeni bir dönemin önünü açacaktır" dedi.
"Irak'ın geleceği bölgemizin geleceğidir"
Uluslararası kamuoyuna seslenen Erdoğan, Irak'ta barış, düzen ve istikrar sağlanmadan küresel barışı sağlamanın mümkün olmadığını belirterek, "Hepimiz Iraklı kardeşlerimize Irak'ı yeniden inşa etme çabasında destek olmalıyız" diye konuştu.
"Bölgedeki dost ve komşu ülkelere ayrıca seslenmek istediğini" kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:
"Irak'ın geleceği bölgemizin geleceğidir. Ve özellikle Irak'a komşu ülkeler platformunda ve ikili zeminde Irak'a olan desteğimizi hep birlikte artırmalı ve ilişkilerimizi her alanda Irak'ı daha da güçlendirecek şekilde derinleştirmeliyiz. Buradan her etnik ve mezhebi kökenden gelen Iraklı kardeşlerime de özellikle seslenmekte fayda görüyorum. Asırlar boyu aynı topraklarda, aynı şehirlerde, aynı köylerde ve aynı sokaklarda bir arada barış içinde yaşadınız ve ebediyete kadar da bir arada yaşayacaksınız. Birliğinizi muhafaza ediniz. Ülkenizin geleceğini birlikte inşa ediniz. Bu vesileyle bir kez daha vurgulamak isterim ki, bu inşa faaliyetinde Türkiye ve Türk halkı bütün imkanlarıyla yanınızda olacaktır."
Erdoğan, Türkiye olarak Irak'ın toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini bugüne kadar hep desteklediklerini, bundan sonra da desteklemeye devam edeceklerini vurgulayarak, "Çünkü bizim geçmişten gelen bir tarihi birlikteliğimiz, ortaklığımız var" dedi.
"Irak bize hiçbir zaman uzak olmadı"
Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Asırlar boyu birlikte yaşadığımız, aynı coğrafyada, aynı tarihi paylaştığımız dost ve kardeş Irak halkını en kalbi duygularımla selamlıyorum. Diyorum ki ümitvar olunuz. Irak birlik ve beraberliğini, bütünülüğünü koruduğu takdirde bu zor günleri mutlaka aşacaktır. Bu zorlukları aşmada bizi her zaman yanınızda bulacaksınız. İnanıyorum ki Irak'ın huzur ve istikrarını sağlayan, siyasi birlik ve bütünlüğünü güçlendiren bir demokrasiyi başaracağı günler uzak değil, tam aksine çok yakındır. Irak bize hiçbir zaman uzak olmadı. Akrabalıklarımız var. Bundan sonra da uzak olmayacak." Erdoğan, açıklamasını, Irak Başbakanı Maliki'ye davetinden ötürü teşekkür ederek noktaladı.
"Terör bir ülkenin kendi gayretiyle başarabileceği mücadele değil"
Erdoğan, Irak'ın kuzeyinde PKK teröristlerine karşı düzenlenen operasyonlara dair bir soru üzerine de, hava harekatlarını koalisyon güçleri ve Irak ile dayanışma içerisinde, birbirlerinden haberli olarak yaptıklarına dikkati çekti. Kara harekatının da aynı şekilde sadece terör örgütüne yönelik olarak, sivilleri asla bu işlere karıştırmadan, sadece terör örgütünün yerleşkelerine yönelik atılan 8 günlük bir adım olduğunu hatırlatan Erdoğan, bu konuda da gördükleri desteğe teşekkür etti.
"Çünkü terör bir ülkenin kendi gayretiyle başarabileceği bir mücadele değildir. Terörle mücadelede uluslararası dayanışma şarttır" diyen Erdoğan, "Bu bugün bizim için, yarın Irak için, bir başka gün İran için, Avrupa ülkelerinde aynı şekilde, her zaman bir dayanışma içinde, gerek istihbari dayanışma, gerek diğer tür dayanışmalarla bunun sürdürülmesi şart" dedi. Erdoğan, bir başka soru üzerine, Türkiye'de yapılan toplantılarda özellikle Irak'ın demokratik gelişimine yönelik olarak dikkat edilirse, Sünni grupların Irak'ta seçimlere katılması noktasında verdikleri katkı ve sağladıkları başarının ortada olduğunu belirtti.
Başbakan Erdoğan, "Bütün bunlarla birlikte bir şeyi hiçbir zaman unutmamak gerekiyor. Bağların devam etmesi ve masada birçok konunun çözümünün aranması çok önemli. Bunlarda da netice alındığına inanıyorum. Bundan sonra da alacağımız daha çok netice olduğuna inanıyorum" diye konuştu.
Irak Başbakanı Maliki
Irak Başbakanı Maliki de Erdoğan'ın ziyaretinin, bugün gelinen noktada çok önemli gelişmeler ve mesafeler katettiklerini gösterdiğini kaydetti.
"Stratejik bir komşunun ve bölgesel ekonomik gücün liderini Bağdat'ta görmekten mutluluk duyduğunu" ifade eden Maliki, "Bu, tarihi bir ziyaret. Türkiye ve Irak için ilişkiler geliştirmenin zamanı" dedi. Irak'ın büyük değişim yaşadığını, bölgenin de büyük değişim geçirdiğini ifade eden Maliki, içinde bulundukları şartların, çeşitli alanlarda işbirliği ve dayanışma içinde olmalarını gerektirdiğini söyledi.
Anayasal ve demokratik bir Irak'ın artık ortaya çıkmakta olduğuna işaret eden Maliki, "Irak artık ilişkiler kurmak istemektedir, işbirliği içinde bulunmaktadır ve sorunlarına çözüm aramaktadır" dedi. Erdoğan'ın ziyaretinin çok önemli mesajlarının olduğunu ifade eden Maliki, "Bu ziyaret bölgenin ve ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelmiş olduğu olumlu düzeyi göstermesi bakımından önemlidir. Bu ziyaretin diğer bir önemli mesajı da bölge ülkelerinedir. Artık bölge ülkelerinde işbirliği yapılmalıdır, yeni kapılar açılmalıdır. Bu ziyaret, bölge ülkelerine diyaloğun şart olduğunu ortaya koymaktadır, sorunların kavgayla, gürültüyle, silahla değil, anlaşmayla, diyalogla, işbirliğiyle çözüleceğinin bir göstergesidir" diye konuştu.
Irak Başbakanı, Irak'ın, sahip olduğu petrol zenginliğinden ne zaman faydalanabileceğine dair soru üzerine de şunları kaydetti:
"Bu dediğiniz zenginlikler maalesef savaşlarla heba edildi. Aynı zamanda dış güçlerin müdahaleleriyle de bu zenginliklerden maalesef şu anda yararlanamıyoruz. Eski yönetim gidip yeni yönetim geldiğinde, ki demokratik bir yönetimdi, bu demokratik yönetimin hedefi kişisel zenginliği, ülkenin refahını artırmaktı. Fakat bir terör dalgasıyla karşı karşıya kaldık. Ülkenin refahını yükseltmenin elbette alt yapısının hazır olması gerekiyordu. Bu alt yapıyı hazırlamak izin yıllarca mücadelemizi sürdürdük ve en sonunda başarıya ulaştık. İşte onun için bu yılı kalkınma yılı, Irak'ın yeniden inşa yılı olarak kabul ediyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda ülkenin petrol gelirlerinden de faydalanıp ülkeyi kalkındıracağız ve bunu halka da yansıtacağız." Petrol üretimini artırmaları gerektiğini, bu alandaki çalışmalarını sürdürürken diğer alanlara da yöneleceklerini kaydeden Maliki, Türk firmalarının, on yıllar süren savaşlar ve ambargoların ardından Irak'ın yeniden inşasında önemli rol oynayacağı umudunu dile getirdi.
"PKK'yı yok etmek, iki ülkenin en önemli, en ciddi işlerinden biri"
Görüşme öncesinde PKK konusunu gündeme getiren Erdoğan, "PKK'yı yok etmek, iki ülkenin en önemli, en ciddi işlerinden biridir. Bu örgütün gündemden düşmesi, her iki ülkenin lehinedir, çıkarınadır" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu, gecikmiş bir ziyarettir. Bundan ötürü üzüntü duyuyoruz. Bizler komşu ülkeyiz, bundan öte kardeşiz" dedi.
Erdoğan, Irak halkının 2003 yılından bu yana yaşadığı sıkıntılara dikkati çekerek, "Bu acıların sona ermesini temenni ediyoruz. Irak'ın istikrara kavuşması için Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmak için çalışmaya hazırız" ifadesini kullandı.
Irak Başbakanı Nuri El Maliki de görüşmede Başbakan Erdoğan'a, ülkesini 18 yıl aradan sonra bir Türkiye Cumhuriyeti başbakanının ziyaret etmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti.
Stratejik İlişkiler Yüksek Konseyi kuruluş anlaşması imzalandı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini hedefleyen Stratejik İlişkiler Yüksek Konseyinin kuruluşuna ilişkin anlaşmayı imzaladı.
Anlaşma uyarınca, başbakanlar yılda bir kez, ilgili bakanlar yılda 3 kez, teknik heyetler ise yılda 4 kez bir araya gelecek.
Anlaşmada, Iraklı subayların ve öğretmenlerin Türkiye'de eğitim görmesine ilişkin hususlar bulunuyor.
Anlaşma somut projelerden çok, bu projelerin daha kolay ortaya çıkmasını sağlayacak bir mekanizmanın oturtulmasını amaçlıyor.