PKK'ya silah bırakma çağrısı

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, PKK'ya silah bırakma çağrısının yapıldığı Dolmabahçe'deki görüşmeyi çözüm süreci açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın HDP grup başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile yaptığı görüşme ve sonrasındaki açıklamalar, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı sivil toplum kuruluşları tarafından sevinçle karşılandı. 

Van'daki sivil toplum kuruluşu temsilcileri, PKK'ya silah bırakma çağrısının yapıldığı Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'ndeki görüşmenin çözüm sürecinin barışla nihayete ermesi konusunda umutları artırdığını bildirdi.  

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VTSO) Başkanı Necdet Takva, uzun zamandır yapılmasını bekledikleri açıklamanın bölgede büyük bir heyecan yarattığını, son iki yıldan bu yana "barış" sözcüğünü, "çatışma" sözcüğünden daha fazla kullandıklarını, bunun sonucunda da somut adımların atıldığını görmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.  

Açıklamada verilen fotoğraf ve yapılan açıklamanın umutları pekiştirdiğini vurgulayan Takva, şöyle konuştu: 

"Sonuna kadar destekliyoruz. Özellikle ekonomik yapılanmamız, bölgesel kalkınmamız açısından, huzurun ve güvenin tesisi bakımından çok önemli bir adımdı. Çok yakın tarihte de bunun somut sonuçlarını alacağız diye düşünüyorum. Bölgemizin kalkınması için önemli açılımların olacağı inancındayız. Müzakere süreci artık başlamıştır. Türkiye toplumunun da buna karşı çıkacağını sanmıyorum. Önemli ve değerli bir adımdı. Özellikle bizler açısından 'Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları' maddesini çok olumlu buluyoruz." 

Açıklamadaki ortak vatan vurgusu ve diğer bütün maddelerin de kendileri için çok değerli olduğunu aktaran Takva, "Baharın ülkemize erken geldiğini ifade etmek istiyorum. Hızlı ve birlikteliği ön plana çıkaran adımların atılması gerekir. Artık taraf sözcüğünü kullanmıyorum. Birlikte ve ortaklaşarak çıkılan bu yol değerlidir" dedi. 

"İnsanların umudu arttı" 

Van Baro Başkanı Murat Timur ise çözüm sürecinin dile getirildiği dönemlerde insanların büyük bir heyecan yaşadığını anımsattı. 

"Türkiye'de demokratik siyasetin önünü açacak, silahların devre dışı kalmasını sağlayacak bir açıklamaydı, bölgedeki umudu arttırdı" diyen Timur, tarafların Türkiye'de barışı hakim kılacak niyet içinde olmasını beklediklerini söyledi. 

Halkın beklentisinin de bu yönde olduğunu vurgulayan Timur, şöyle devam etti: 

"Önümüzde bir seçim dönemi var. Bu süre içinde süreçle ilgili somut adımların atılmasını beklemek zor. Çünkü somut adımların atılması için bazı Anayasal değişikliklerin yapılması gerekiyor. Seçim hazırlığında olan bir meclisin kısa süre içinde bu değişiklikleri yapması mümkün değil. Silahların ortadan kaldırılması yönündeki talebin değerlendirilmesi için kongrenin toplanması da zaman alacaktır. Ancak bu süre içinde özellikle İç Güvenlik Paketi ve hasta hükümlülerle ilgili adımların atılması gerekiyor. Demokratik siyaset beklentilerinin olduğu bir dönemde bu tür yasaların tartışılması sürece uygun düşmüyor."  

"Bizim tek yolumuz barış" 

Mazlum-Der Van Şubesi Başkanı Yakup Aslan da uzun bir sürecin ardından yapılan ortak açıklamayı olumlu bir adım olarak değerlendirdiklerini bildirdi.  

Uzun zamandır yürütülen görüşmelerin yapılan açıklamayla müzakereye dönüştüğünü vurgulayan Aslan, "Ortak açıklama gerçekten bölge halkı adına umut vericiydi. Bunun tam etkiyi göstermesi için iç güvenlikle ilgili yasanın da geri çekilmesini bekliyoruz. Bu çalışma özellikle seçim ortamında toplumun rahatlamasını sağlayacaktır. Savaşın bu topluma hiçbir faydasının olmadığını herkes gördü. Bizim tek yolumuz barıştır. Bundan sonra barışın dilinin geliştirilmesini bekliyoruz. Biz de taşın altına gövdemizi koyuyoruz, elimizden gelen tüm çabamızla barışa destek olacağız" diye konuştu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir