Plastik sektörü 11 milyar dolar ihracat hedefliyor

PAGEV Başkanı Uysal, bu yıl yüzde 15 büyüme öngördüklerini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Küresel krizin ardından geçen yıl yüzde 18 büyüyerek 9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren plastik sektörü, bu yıl yüzde 15 büyüme ve 11 milyar dolarlık ihracatı hedefliyor.

Plastik mamul üretiminin geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 17,8 artarak 6,1 milyon tona çıktığını belirten Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, "Türkiye bu oranla Avrupa'nın en büyük 4'üncü plastik üreticisi olmayı sürdürdü" dedi.

Uysal, sektörün geçen yıl yüzde 18 büyüyerek hedeflediği büyüme oranının üzerine çıktığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu dönemde ihracatını da artırmayı başaran sektör 521,6 milyon doları plastik hammaddesi olmak üzere 3 milyar 522 milyon dolarlık direkt, geri kalanı da dolaylı olmak üzere 9 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirdi. Toplam kimya sektör ihracatı içinden yüzde 31 pay alan plastik sektörü, kimya ihracatındaki liderliğini de korudu."

Yaklaşık 200 ülkeye plastik mamul ihracatının yapıldığını anlatan Uysal, "En çok ihracat yapılan ilk 10 ülke ise sırasıyla Irak, Almanya, Rusya, Romanya, İngiltere, Libya, Azerbaycan, İran, Fransa ve Gürcistan oldu" diye konuştu.

Hammaddede dışa bağımlılık devam etti

Uysal, sektörün hammadde üretiminin, 2010 yılında bir önceki yılla aynı düzeyde kaldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Sektörün en büyük sorunu olan hammaddede dışa bağımlılık devam etti. Geride bıraktığınız yılda plastik sektörünün ithal ettiği 4,7 milyon tonluk plastik hammaddesinin bedeli 7,7 milyar dolar oldu. Sektörde hammadde ithalatı ton bazında yüzde 21, dolar bazında yüzde 44 artış göstermekle beraber, ithalattaki en büyük artış yaklaşık yüzde 40 ile tekstil sektöründe de kullanılan PET hammaddesi yani polyesterde oldu. Bunu yüzde 32,3 ile ABS, yüzde 25,2 ile LLDPE takip etti. En çok hammadde ithal ettiğimiz ilk beş ülke ise Suudi Arabistan, Almanya, Belçika, Hollanda ve İtalya oldu."

Mehmet Uysal, ihracatta başarılı bir performans sergileyen plastik sektörünün 2011 yılı hedefinin yüzde 15 büyüme ve 4,9 milyar doları direkt, 6,1 milyar doları da ihracatçı sektörler kanalı ile yapılan dolaylı ihracat olmak üzere toplam 11 milyar dolarlık ihracat olduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir