Plastik sektörü ihracatı dolar bazında yüzde 28 arttı

Sektör, ocak, şubat ve mart aylarında ham madde ve mamul olmak üzere 810 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Plastik sektörünün, 2010 yılının ilk üç ayında, ihracatını dolar bazında yüzde 28 oranında artırdığı bildirildi.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı'ndan (PAGEV) yapılan açıklamada, en büyük ihracat pazarları olan Avrupa Birliği ülkelerini global kriz vurunca çareyi yeni ülkelere ihracat yapmakta bulan plastik sektörünün, yılın 3 aylık döneminde ihracatını dolar bazında yüzde 28 artırmayı başardığı belirtildi.

Plastik mamul ihracatındaki artışın yüzde 23 düzeyinde gerçekleştiği dile getirilen açıklamada, plastik sektörünün ocak, şubat ve mart aylarında ham madde ve mamul olmak üzere 810 milyon dolarlık ihracata imza atarak, kriz öncesi dönemin ihracat rakamlarını yakaladığı kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye ihracatında 3. sırada yer alan kimya sektörünün, 2010 yılının ilk çeyreğinde yüzde 56,2 gibi rekor bir artışla 2 milyar 708 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştığına işaret edilerek, ilk üç aydaki kimya ihracatının yüzde 31'ini gerçekleştiren plastik firmalarının, mineral yağlar ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre artmasına rağmen, kimyadaki liderliklerini 2010 yılında da sürdürmeye kararlı olduklarını gösterdikleri ifade edildi.

PAGEV'in hazırladığı rapora göre, yılın ilk çeyreğinde 231 bin 372 tonu plastik mamul olmak üzere toplam 333 bin 296 ton plastik ihracatı yapıldı. Bu dönemde, Türk firmalarının ürettiği plastik mamuller, 182 ülkeye ihraç edildi ve 656 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. Yılın ilk üç ayında en çok plastik mamul ihracatı yapılan 20 ülke şöyle sıralandı:

"Irak, Libya, Almanya, İngiltere, Romanya, Fransa, Rusya Federasyonu, Azerbaycan, İran, Türkmenistan, İsrail, Gürcistan, İtalya, Kazakistan, Yunanistan, Bulgaristan, Ukrayna, Hollanda, Suriye ve İspanya."

Plastik mamul ihracatının yapıldığı ilk 20 ülke, toplam ihracattan miktar bazında yüzde 74, dolar bazında ise yüzde 72 pay aldı.

PAGEV Başkanı Selçuk Aksoy, plastik sektörünün 2010 yılının üç aylık dönemindeki ihracatına ilişkin değerlendirmesinde, ilk üç ayda elde edilen ihracat rakamının plastik sektörünün küresel krizin olumsuz etkisinden sıyrıldığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Aksoy, direkt ihracatının yanı sıra önemli oranda dolaylı ihracatı da olan plastik üreticilerinin bu başarısında, ihracatta rotanın Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine çevrilmesinin büyük payı olduğunu belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir