PMI verileri Avrupa’da ılımlı sürecin devam ettiğine işaret ediyor
Seda Yalçınkaya - İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
Bugün Euro Bölgesi ve kıta ülkelerinde Mayıs ayı imalat sektörüne ait son hesaplanan PMI verileri açıklandı. Bölge ülkelerinde genel bakışta 2015 yılı içerisinde imalat sektöründe iyileşmenin devam ettiği görülüyor. İspanya 97 ayın en yükseğinde 55.8 seviyesinde açıklanırken, İtalya 49 ayın en yükseği olan 54.8, Fransa ise 12 ayın en yükseğinde 49,4 seviyesinde açıklandı. Almanya imalat sektörüne ait veri 51.4 olan piyasa beklentisinin altında ve 3 ayın düşüğünde 51.1 düzeyinde açıklandı.
PMI verilerinin içerisinde en dikkat çeken ülke Fransa oldu. Bilindiği gibi, PMI verilerinde 50 puan eşik değer olarak alınır ve 50 puanın üzerindeki veriler ekonomilerde genişleme olduğunu gösterir. Fransa verileri göz önüne alındığında, 2015 yılı Ocak ayından bu yana kademeli olarak imalat sektöründeki genişlemenin devam ettiği söylenebilir. Ancak, Markit’in PMI verileri üzerine düzenlemiş olduğu raporda, Mayıs ayı içerisinde sektördeki güçlenmenin yavaşladığı, yeni sipariş ve işçi sayısında yavaşlama olduğu belirtiliyor. Fransa imalat sektörüne ait güçlenmenin görülebilmesi için 50 düzeyinin üzerinde bir görünüm sergilemesi gerekiyor.
Euro Bölgesi’nin en güçlü ekonomisine sahip olan Almanya PMI verileri piyasa beklentisini karşılamakta zorlandı. Açıklanan verilerle birlikte Mayıs ayında Almanya imalat sektöründe zayıf görünüm devam etti. Veri, sektördeki çıktı ve yeni siparişlerdeki zayıflamaya işaret ediyor. Sektörde girdi maliyeti 37 ayın en yükseğinde açıklanırken, yeni siparişlerin sektörü etkileyebilecek düzeyde zayıfladığı görülüyor. Diğer yandan, İspanya ve İtalya’da özel sektörde gözle görülür iyileşme yaşanıyor. Açıklanan PMI verileri, sektörde ihracat performansının arttığı, uzun vadeli güçlü görünümün devam edeceği sinyalleri alınıyor.
Genel olarak, 2015 yılı başından itibaren Euro Bölgesi imalat ve servis sektörlerinde ülkelere katma değeri yüksek bir genişleme olduğu görülüyor. Bu toparlanmanın en büyük nedeni Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bu yıl başlattığı varlık alım programı ve programın yarattığı olumlu etki. Bu bağlamda, parasal genişlemenin birinci hedefi olan Euro Bölgesi ülke ekonomilerindeki ekonomik canlanma pozitif yönde cevap veriyor. ECB’nin benimsediği varlık alım programı 2016 yılı Eylül ayına kadar sürecek. Bu süreç içerisinde PMI verilerinin olumlu gelmeye devam etmesi, Euro Bölgesindeki enflasyon ve istihdam piyasasına da olumlu yansıyacağını düşünmekteyiz.