Polisin kötü muamelesi AİHM'de ceza buldu

AİHM, bir kadın avukatın, polis tarafından gözaltına alınarak kötü muameleye maruz kaldığı gerekçesiyle yaptığı başvuruda, Türkiye'yi haksız buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STRASBOURG - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bir kadın avukatın, izinsiz bir gösteri sırasında polis tarafından gözaltına alınarak, kötü muameleye maruz kaldığı gerekçesiyle yaptığı başvuruda, Türkiye'yi haksız buldu.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin kötü muamelenin yasaklanmasıyla ilgili 3. maddesinin ihlal edildiğine hükmeden AİHM, Türkiye'nin, Gülizar Tuncer isimli kadın avukata, mahkeme masrafları da içinde, toplam 7 bin 260 euro maddi tazminat ödemesini kararlaştırdı.

AİHM, "kadın avukatın silahsız ve tehlikeli birisi olmamasına rağmen, barışçıl gösteride, şiddete maruz kalmasının, insan hakları ihlali teşkil ettiğine" hükmetti.

Tuncer, F-1 tipi cezaevlerindeki kadın tutuklulara dayanışma göstermek için, 2001 yılında İstanbul'da bir postane önünde yapılan izinsiz gösteri sırasında bildiri okuma girişiminde bulunduğu için polis tarafından, yerlerde sürünerek, gözaltına alındığını ve dövüldüğünü iddia etmişti.

Polisin kalabalığı şiddet kullanarak dağıttığını belirten Tuncer, kötü muameleye hedef olmasına rağmen, savcılığa polis hakkında yaptığı şikayetin reddedildiğini bildirmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir