Portekiz'in GSYH'si yüzde 9.1 yükseldi

Portekiz Ulusal İstatistik Enstitüsü, ülkenin geçen yıl için bütçe açığı tahminini yukarı yönlü revize etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LİZBON - Portekiz Ulusal İstatistik Enstitüsü (Ine), ülkenin geçen yıl için bütçe açığı tahminini yukarı yönlü revize ederek, gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 9,1'i seviyesine yükseltti. Ine, daha önce 2010 yılı için bütçe açığının GSYH'nin yüzde 8,6'sı düzeyinde olacağı öngörüsünde bulunmuştu.

Ine AB İstatistik Kurumu Eurostat'a bildirdiği ülkenin ekonomik öngörülerini içeren bilgide, daha önce geçen yıl için GSYH'nin yüzde 92,3'ü seviyesinde beklediği kamu açığı tahminini GSYH'nin yüzde 93'ü olarak revize etti ve yaklaşık 160,4 milyar euroya ulaşmasını beklediklerini ifade etti.

Revizyon, euro bölgesinde Yunanistan ve İrlanda'dan sonra finansal dış yardım almaya hazırlanan Portekiz'in, 80 milyar euro olacağı iddia edilen finansal yardım paketinin şartlarını belirlemek üzere Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcileriyle müzakerelere başlamasının ardından yapıldı.

Ine'nin 31 Mart'ta yaptığı açıklamada, GSYH'nin yüzde 8,6'sı düzeyindeki bütçe açığının, zarar eden kamu bankası BPN'ye ve ulaştırma alanında faaliyet gösteren 3 kamu şirketine likidite sağlayan hükümetin 3 milyar euro tutarındaki ek harcamalarını kapsadığı belirtilmişti.

Ine açıklamasında, bu yıl için GSYH'nin yüzde 4,6'sı olarak belirlenen bütçe açığı hedefini ise koruduklarını vurgulamıştı.

Borç kriziyle mücadele eden ülkesinin uluslararası finansal yardım talebinden kaçınması ve ülkenin bütçe açığını 2013 yılında GSYH'nin yüzde 2'si seviyesine çekme hedefi doğrultusunda hazırlanan kemer sıkma tedbirlerinin parlamentoda kabul edilmemesi nedeniyle istifa eden Başbakan Jose Socrates, ocak ayı başında yaptığı açıklamada, 2010 yılı için bütçe açığını GSYH'nin yüzde 7,3'ü hedefinin altında beklediklerini kaydetmişti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir