Portföy yöneten gazetecilere uyarı

SPK Başkanı, iddialarla ilgili herkesin rızasını alarak birşeyler yapacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, portföy yöneten gazeteciler olduğu iddiasıyla ilgili olarak, ''birşeyler yapacağız. Herkesin rızasını, okeyini alarak birşeyler yapacağız. Orası kesin artık'' dedi.

Akgiray, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleriyle yaptığı toplantıda soruları yanıtlarken, bilgi hırsızlığının para hırsızlığından çok daha yıkıcı ve zarar verici olduğunu, ancak teknoloji çağında kuralla birçok şeyin engellenemeyeceğini söyledi.

"Gazeteciler konusunda SPK kulağının üstüne yatıyor'' değerlendirmelerine ilişkin de Akgiray, ''Gazetecilerin portföylerinin değerine kimse meraklı değil. Medya fevkalade önemli bir araç. Fakat medyasız da bilginin yayılmasının imkanı yok. Medyanın yaptığı... finans piyasaları için çok hayati fonksiyonu var. Dolayısıyla medyanın özgürlüğünü kısıtlamak, kendi ayağına kurşun sıkmakla eşdeğerdir"

"Fakat bu önemi bilerek, bu önemin farkında olarak yanlış yönlendirici, yanıltıcı haber, bilgi yayarak kişisel menfaat sağlamak, içten öğrenilenlerle aynı suçtur. Çok konuşulan köşe yazarı yazı yazsa, bir banka batıyor dese, o banka batsa batışından bu kişinin menfaat sağlasa bu suçtur. Bir haber yazmak içinse haber kaynağını yazacak, kendi yatırımı, pozisyonu var mı yazacak ki inandırıcı olsun. Finans konusunda anonim kaynak kabul etmek mümkün değil. (Ben duydum ki A, B ilaç şirketi bir ilaç çıkarmış, tüm kanserler iyi oluyor.) Bunun kaynağını söyleyeceksin ya da yazmayacaksın. Hele bunu söylemeden önce pozisyon aldıysan bu resmi bir suçtur. Bunu yapan gazeteci olabilir, patron olabilir, bunların olmamasını istiyoruz. Yoksa bugün tüm basın mensuplarının portföylerini verebilirim. Kişi başına kayıt var bizde"

Vedat Akgiray, bir gazetecinin 'Bugün yine bir haber var. İki yıl önce SPK'nın bir araştırmasında eskinin bürokratı, şimdinin köşe yazarından birinin 10, diğerinin 15 milyon dolar portföyü olduğu söyleniyor. Bunlar raftan inecek mi?' sorusuna "O haber bir kere doğru değil. Onu bulmak için araştırmaya gerek yok. 5 dakikada bulunabiliyor. Rafta olan hiçbir şey de yok. O haber tamamen hayali bir haber" karşılığını verdi.

Bir düzenleme gerekiyorsa bunu beraber yapmak durumunda olduklarını ifade eden Akgiray, "Dernekler var, Gazeteciler Cemiyeti... Birçok insan bunlara üye. Biz istiyoruz ki bu kuruluşların kendi düzenlemeleri, üyelerin uyması gereken düzenlemeler olsun. Buna beraber karar verelim istiyoruz. Denetlemesini biz gerekirse yaparız. O sorun değil" diye konuştu.

Bir medya mensubu bilgi manipülasyonu yapmak istiyorsa kendisinin yapmayabileceğini, 'köydeki Ahmet ağanın kuzeniyle yapacağını' ifade eden Akgiray, "Haberden önce çok ciddi bir iş yaptıysa görmek kolay, iz sürülebilir. Ancak diğer taraftan kişilerin ve kurumların lüzumsuz yere afişe olmasını da gereksiz buluyoruz. Gazeteci kimliğine yönelik bir düzenleme yaparız, kolay. Ama medyanın çok önemli bir görevi var. Bilginin yayıldığı yer. Herkes için yaptığın yasaklamayı, düzenlemeyi medyaya koyduğunuz anda doğru olmayabilir. Herhangi bir medyada, gazetede tavsiyede bulunması okey. Ama altta yazacak. Ben de aldım bu kağıttan, kaynağım bu diye..." şeklinde konuştu.

Akgiray, "Birşeyler yapacağız, herkesin rızasını, okeyini alarak birşeyler yapacağız. Orası kesin artık. Ama kimsenin peşinde giderek bu işi yapmayacağız. Konuyu 6-7 aydır araştırıyoruz. Nasıl yapacağız diye. Kafa yoruyoruz" dedi.

6-7 Mayıs'ta halka arz konferansı yapılacak

Türkiye Sermaye Piyasaları Danışma Konseyi ile halka arz çalışmalarına değinen Akgiray, "Bu kapsamda gerekirse kapıdan çıkacağız, pencereden gireceğiz bu işi yapacağız. 6-7 Mayıs'ta İstanbul'da halka arz konferansı yapacağız" dedi.

Halka arz seferberliği kapsamında birkaç şehre gittiklerini anlatan Akgiray, "Oralarda ticaret, sanayi odaları üyeleriyle tanışmaya gittik. Şu tespiti yaptık; Borsa deyince anlaşılan şeyle okullarda anlattığımız Borsa arasında hiç alaka yokmuş. Anadolu'da Borsa 'İstanbul'da bir Borsa var. 3-5 tane zengin firma, 3-5 tane manipülatör var. Bir şekilde dedikoduyla fiyatlamalar yapılabiliyor. Orada bir öcü var, bizden değil.' Bunu gördük. 1990'lı yılların ortalarından itibaren imaj bozulmuş. Demek ki bir yanlış var. Bunu düzeltebiliriz" şeklinde konuştu.

Halka açık şirketlerin önemli kısmında halka açıklık konusunda bilgi eksikliği bulunduğunu kaydeden Akgiray, şöyle konuştu:

"Halka açık firmalar, sermaye piyasalarındaki oyuncular, herkes manipülasyonla uğraşınca bunlar gözden uzak kalmış. Biraz daha hiçbirimizin manipülasyon diyemeyeceğimiz formatta yapılan yanlış işlerin peşinde gitmemiz lazım. Borsaya güveni sarsan işlerin başında bu geliyor. Acaba bilançolar uluslararası standartlarda yapılıyor mu? Kurumsal boyutta fiyat bozucu işlemler yapılıyor mu yapılmıyor mu? Bütün bunları ayıklamak, resmi net görmek için Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesini kurduk. Şu anda 18 kişilik kadrosu var. Buradaki arkadaşlar eşanlı, gerçek zamanda aktif olarak piyasayı sürekli gözetiyor. Kim ne almış, ne satmış, kim kimden almış kime satmış hepsi görünüyor"

Geçtiğimiz yılın Mart ayından bu yana 40 civarında tebliğ çıkardıklarını anımsatan Akgiray, bu sene gündemlerinde yer alan konulara ilişkin de şunları kaydetti:

"Yeni Sermaye Piyasası Kanununu yakında Bakanlığa sunmak üzereyiz. Bu yoğun takvimde Meclis'ten bu sene geçer diye söz alıyoruz. Bu kanun geçtiği zaman bırakın AB'ye, uluslararası standartlara tam uyumu, onların da üstünde, birçok kapının bizim sermaye piyasalarımız için açılacağını düşünüyoruz. Foreks piyasası düzenlemesi, Bakanlıkta bir kanun maddesi bekliyor. O geçer geçmez hazırız. Foreks piyasasında sırf foreks değil, altın, petrol işlemleri yapılıyor. Günlük işlem hacmi 3 milyar doları geçti"

Halka açık futbol kulüpleri için uyarı

Vedat Akgiray, hisseleri Borsada işlem gören halka açık futbol kulüplerinin profesyonelce yönetildiği konusunda tereddütleri olduğunu belirterek, "Fiyat oluşumu konusunda çok büyük şüphelerimiz var" dedi.

İMKB'de halka açık olan futbol kulüplerinin şirketleriyle ilgili bir düzenleme getirip getirmeyeceklerine ilişkin bir soruya karşılık Akgiray şunları kaydetti:

"Düzenleme getirmeyi düşünmüyoruz. Düzenlemeye ihtiyaç yok. Fakat 4 tane kulübümüz halka açık şu anda. 4'ü de çok yanlış yapı ile bu işe başlamışlar. Onu düzeltmek SPK'nın işi de değil. Fakat eğer bir finansal yapı sürdürülebilir değilse sonunda birileri bu işten zarar görecektir. Zarar gören de oradaki masum, küçük yatırımcı olsun istemiyoruz. Net tavrımız bu. Bu kulüplerin profesyonelce, düzgün yönetildiği konusunda bir takım tereddütlerimiz, şüphelerimiz var. Borsa'daki fiyat oluşumu konusunda çok büyük şüphelerimiz var. Bütün bunları üst üste koyunca rakamlar fevkalade büyüyor. Düşünün bir yayın ihalesinde 400 milyon dolarlar konuşmaya başladık. Milyar dolarlara gidiyor bu işler. Dolayısıyla bu yanlışlığın bir an evvel düzeltilmesi lazım ilgili taraflar tarafından. İlgili taraflar, şirket yöneticileri ve şirketin yatırımcıları. Biz de bu düzeltmeye giden her yöndeki her adıma engel olmayız"

Denetimin sorulması üzerine Akgiray, "Denetlenecek bir yapıyı yakalayalım önce, ondan sonra" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir