Pozitif muhalefet anlayışımız sürecek

Okay, Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkan seçilmesinden bu yana CHP'nin sürdürdüğü "pozitif muhalefet" anlayışının devamı konusunda CHP Parti Meclisi'nde mutabakata varıldığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkan seçilmesinden bu yana CHP'nin sürdürdüğü "pozitif muhalefet" anlayışının sürmesi konusunda CHP Parti Meclisi'nda (PM) mutabakata varıldığını bildirdi.

Okay, "Bundan sonraki süreçte CHP, gerilim üzerinden Türkiye'de siyaset üreten iktidarla tartışmak yerine pozitif ve olumlu muhalefet anlayışı ile Türkiye'nin sorunlarına çözüm önerilerini sunmaya devam edecek. Ve suni gerilim politikaları içerisinde CHP yönetim kadroları yer almayacak" diye konuştu.

CHP PM, Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantının ardından Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Okay, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Toplantıda, referandum sürecine ilişkin PM üyelerinin değerlendirme ve tespitlerini dile getirdiğini bildiren Okay, bir MYK üyesinin başkanlığında 3 milletvekili ile 2 PM üyesinden oluşan 4-5 ilde alan çalışması yapan ekiplerin çalışmaları hakkında da bilgi verildiğini anlattı. Referandum'dan çıkan yüzde 58'lik evet oyunun ne anlama geldiğini, bundan sonraki süreçte yapılacak çalışmaların da toplantıda konuşulduğunu kaydeden Okay, Kılıçdaroğlu'nun Brüksel ve Berlin ziyaretleri hakkında da toplantıda bilgi verildiğini belirtti.

Suni gerilim politikaları içinde yer almayacağız

CHP'nin yeni Kürt raporu hakkında da PM üyelerinin bilgilendirildiğini aktaran Okay, şöyle devam etti:

"Bundan sonraki süreçte CHP'nin siyaset algılamasını ve siyaset sürecine ilişkin değerlendirmede bulunuldu. Ve Sayın Genel Başkan'ın seçildiği tarihten bu yana sürmekte olan pozitif muhalefet anlayışı, yani olumlu muhalefet anlayışımızı sürdürmede bir mutabakat olduğu edinildi ve bundan sonraki süreçte CHP, gerilim üzerinden Türkiye'de siyaset üreten iktidarla tartışmak yerine pozitif ve olumlu muhalefet anlayışı ile Türkiye'nin sorunlarına çözüm önerilerini sunmaya devam edecek. Ve suni gerilim politikaları içerisinde CHP yönetim kadroları yer almayacak."

Seçimde aday olacak yöneticiler önceden istifa etmeli

Toplantıda 2011'de yapılacak seçime ilişkin PM üyelerinin değerlendirmelerde bulunduğunu, iletişimin ve çağdaş propagandanın öneminin vurgulandığını anlatan Okay, CHP PM'nin iktidara odaklandığını bildirdi. Okay, ayrıca Kılıçdaroğlu'nun seçim sürecine ilişkin yaptığı bir açıklamasını aktararak "Bu açıklamada seçim sürecinde aday olmayı düşünen örgüt yöneticileri, ola ki il başkanı veya ilçe başkanı veya il-ilçe yöneticisi gibi kadroların olağan YSK takvimi süreci beklenmeksizin daha öne çekilmiş bir tarihte kendilerinin görevden ayrılması talebinde bulunulmasının, örgütlerin seçime çalışmakta yeni seçecekleri kadrolarla görev üstlenmelerinin daha doğru olduğu kanısını PM üyeleriyle paylaştı" dedi.

Artık muhalefet olarak eleştirmiyoruz, öneriyoruz

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Okay, "Pozitif muhalefet aynı zamanda daha önceki parti politikalarına bir özeleştiri mi?" sorusu üzerine "Biz kimi konuları önerdiğimizde samimiyet sınavına tabi tutuluyorduk. Örneğin yüzde 10 barajının düşülmesini istiyoruz dediğimizde ‘Getirin bir teklif' diyorlardı, örneğin yüzde 10 barajın düşürülmesi için kanun teklifi verildi" dedi. Anayasa değişikliği konusu gündeme geldiğinde de "Hemen uzlaşma komisyonu kurun, biz hazırız" dediklerini anımsatan Okay, şöyle konuştu:

"Bu ve buna benzer geçmişte kimi iktidar tarafından önerme yapılsın, biz muhalefet olarak eleştirelim değil, hayır, biz muhalefet olarak önerelim, iktidar samimiyse muhalefetle beraber hareket etsin. Şimdi iktidar, anlaşılan o ki son süreçte muhalefete muhalefet etmek gibi bir yükümlülük üstlendi. Bu anlamda. Yine pozitif algılamada malumunuz Sayın Cumhurbaşkanı Meclis Genel Kurulu'na geldiğinde CHP grubu ayağa kalkmıyordu. İlk kez bu 1 Ekim tarihinde Sayın Kılıçdaroğlu Genel Başkan olduktan sonra CHP ayağa kalktı. Bu anlayışın, yani bunu bir magazin konusu haline getirmek, bundan siyaset üretmek yerine bu tartışmaları geride bırakan bir anlayışın egemen olduğunu ifade etmek istedim."

Kılıçdaroğlu türbana şekil önermiyor

CHP'nin gündeminde bir tüzük kurultayı olmadığını belirten Okay, Kılıçdaroğlu'nun yaptığı "Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Benazir Butto da saçının bir kısmını örtüyordu, bir kısmı açıktaydı" açıklaması anımsatılarak "CHP'nin başörtüsü modeli Benazir Butto'nun modeli mi?" sorusu üzerine ise CHP'nin başörtüsüyle hiçbir sorunu olmadığını, CHP'nin öteden beri tartıştığı konunun türban olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu'nun türbana şekil vermek gibi bir düşüncesinin olmadığını ifade eden Okay, "Sayın Genel Başkanımızın ifade ettiği, isminde ‘İslam Cumhuriyeti' yazan Pakistan'da dahi saçın bir kısmının göründüğü yolundadır. Yoksa bir tarif ya da bir şekil önermesi değildir. Sadece bir tespitte bulunmuştur" dedi.

Vakit'e tepki

Okay, birkaç gazetenin sürekli CHP hakkında yalan haberler ürettiğini, son olarak Vakit gazetesinin dünkü manşetinde yer alan ve CHP'nin Kürt raporunu hazırlayan heyetin geri çekildiği, raporun hazırlanmasının rafa kaldırıldığı iddialarında bulunulan haberin tamamıyla yalan olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Bu kadar ayan beyan yalan haberi o yazanlar, yayınlayanlar akşam evlerine gittiklerinde acaba çocuklarının, eşlerinin veyahut da aynada kendi yüzlerine nasıl bakıyorlar? O yalan haberlerle CHP'yi örselemek veya CHP arasında bir tartışma varmış görüntüsü vermek hiç kimseye yakışmıyor. Hele hele o haberi yapan arkadaşlar kendi iç dünyalarında, kendi vicdanlarında sorgulasın, hukuki sorgulamasını biz yapacağız ama kendi vicdanlarında da sorgulasın. Bu sadece bir özürle kapanacak bir şey değil. O haberi nasıl yapıyorsun, kalemin, bilgisayarın, daktilonun tuşlarına o parmakların nasıl varıyor? Onu cidden merak ediyorum. İnsanın en azından vicdanı sızlar."