”Proje finansmanı için 25 milyar dolarlık potansiyel var”

UniCredit, projelerin daha çok altyapı, liman özelleştirmeleri, enerji ve gaz, sağlık alanlarında yoğunlaşacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - UniCredit Yönetim Kurulu Üyesi ve UniCredit Corporate&Investment Banking Finans ve Danışmanlık Bölümü Başkanı Vittorio Ogliengo, önümüzdeki 3-4 yılda proje finansmanı için 20-25 milyar dolarlık bir potansiyel olabileceğini öngördüklerini kaydetti.

"5. Türkiye Altyapı Finansmanı Konferansı"nın açılışında konuşan Ogliengo, Türkiye'nin dünyada kriz sonrasında önemli bir büyüme motoru olduğunu ve giderek Avrupa'nın odağına oturduğunu belirterek, Türkiye'nin 2011 ve 2012 yıllarında Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olmasının beklendiğini söyledi.

Ogliengo, "2010'da Türkiye'nin yüzde 7, 2011'de yüzde 4,5 büyümesini bekliyoruz. Bunlara rağmen enflasyonun tek haneli kalacağını ve faiz oranlarının da yüzde 10'un altında seyredeceğini öngörüyoruz" diyerek, doğrudan yabancı yatırımlarda son yıllarda katedilen önemli mesafede bankacılık sektörüne ilginin önemli rol oynadığını, 2009 yılında olumsuz koşullara rağmen enerji sektörüne yatırımların arttığını dile getirdi.

Bankacılık sektörünün sermaye açısından iyi durumda olduğuna işaret eden Ogliengo, likidite ve kapitalizasyonun üzerinde durulması gerektiğini kaydetti. Basel 3 ile daha fazla likidite ve daha fazla sermayeye karşılık daha düşük marjlı ürünlere yoğunlaşılacağını, müşteriler için daha yüksek kredi maliyetlerine neden olsa da 2018'e kadar düzenlemelerin oturtulması, uyum sağlama süreçlerinin tamamlanması için süre olacağını anlattı.

Ogliengo, bankaların çoğunun Türkiye'yi önemli bir pazar olarak gördüğünü ve proje finansmanı konusunda Türkiye'de piyasanın yeni bir seviyeye geldiğini ifade ederek, nakliye, ulaşım, sağlık gibi alanlarda projelerin artacağını belirtti. Ogliengo, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önümüzdeki 3-4 yılda proje finansmanı için 20-25 milyar dolarlık bir potansiyel olabileceğini öngörüyoruz. Geçen sene 30 milyar dolarlık bir öngörüde bulunmuştuk, bunu biraz geri çektik. Projelerin daha çok altyapı, liman özelleştirmeleri, enerji ve gaz, sağlık alanlarında yoğunlaşacağını düşünüyoruz. Toplam hacmin 3-4 milyar dolarlık kısmını sağlık sektöründe kamu-özel sektör işbirliği projeleri oluşturacaktır. Bu işlemlerin piyasaya kazandırılmasında ciddi yardımlarımız olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki 2 yıl boyunca 2 milyar euroluk bir hacim olabilir."

Türkiye'yi kendileri için kritik önemde bir pazar olarak değerlendirdiklerini ve Türkiye için, buradaki altyapı projeleriyle ilgili isteklere daha hızlı yanıt vermek için bir altyapı ekibi oluşturduklarını anlatan Ogliengo, destek verdikleri bazı projeler hakkında bilgi verdi. Ogliengo, 2 ay gibi kısa bir sürede yapılandırılan Bandırma Limanı projesi için 156,5 milyon dolar tutarında 14 yıllık bir finansman anlaşması imzalandığını anımsatarak, UniCredit Grubu'nun 2009 yılında 27 projeye yaklaşık 900 milyon euro tutarında finansman sağladığını aktardı.

Toplantı sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Vittorio Ogliengo, Unicredit'in proje finansmanı konusunda hem danışmanlık hem finansman sağladığını belirterek, Avrasya Karayolu Boğaz Geçiş Tüneli Projesinin danışmanlığını yürüttüklerini ve sonrasında da büyük ihtimalle finansman sağlayacaklarını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir