Projeci Vali Şahabettin Harput

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA'DAN / Ömer Faruk ÇİFTÇİ

omer.faruk@dunya.com

Klasik vali tanımlamasının dışında bir portre çiziyor Bursa Valisi Şahabettin Harput. Bursa''a atandığı günden bu yana kentin tanıtımı ve turizm payının artırılması için inanılmaz bir çaba sarf ediyor. AK Parti iktidarının gözde isimlerinden olan Harput kimi çevrelerce İl Başkanı gibi tanımlansa da doğru bildiğinden şaşmıyor.

Bizim bildiğimiz valiler ne yapar? Makamında oturur sert bir mizacı vardır. Kolay kolay makamına çıkamazsınız. İş dünyası ile pek biraya gelmez. Haftalık asayiş toplantıları ve köyleri gezerek yol, su vb. ihtiyaçları konusunda çalışmalar yapar. Ya da biz böyle bilirdik bugüne kadar. Başka illerde bu gelenek halen sürüyor da olabilir. Ama Bursa Valisi bunun tam aksine sanki sanayi odası başkanı gibi sanayicinin yanında, belediye başkanı gibi halkla ilç içe, vali gibi de kırsal kesimle ilgili. Vali Harput'un gayretli çalışmaları tabi ki bulunduğu ilin konumu ve barındırdığı potansiyel ile de doğrudan ilgili. Bursa öyle bir kent ki büyüsüne kapılmamak elde değil. Kentin dinamizmine ayak uydurmak hiç de kolay değil. Vali Harput Bursa'nın sanayi kenti yanında iyi bir de turizm kenti olması için çaba gösteriyor. Harput Bursa turizmini 3 ana başlıkta topluyor; UTT. Yani Uludağ, tarih, termal. Uludağ'ın ıslahı konusunda çalışmalar sürüyor. Termal için yapılan sondajlar olumlu sonuç verdi ve kurulan şirket kent merkezindeki otellere sıcaksu satışı konusunda anlaşmalar imzalamaya başladı. Termal turizm tatil köyü için çalışmalar yapılıyor. Dünya çapında bir merkez olarak planlanan tatil köyünde devlet başkanlarının tatil yapacağı vizyon bir proje hazırlanacak. Harput'un hayali Bursa'ya gelecek olan turistlerin en az bir hafta konaklayacağı bir ortam hazırlamak. Yerli ve yabancı turistlere kentin tarih, doğa ve kültürel alanlarını tanıtmak. Daha büyük hedef ise Ankara, İstanbul ve Antalya'nın evsahipliği yapmak istediği EXPO'yu Bursa'ya getirmek. Harput, "Bursa'dan bu konuda kimsenin girişimini görmedim. EXPO bir ticaret değil, büyük bir sergidir. Ama milyonlarca insanın katıldığı bir sergidir. EXPO'ya ev sahipli yapmalıyız" diye de ekliyor. Bugüne kadar İran, Almanya, Rusya, Dubai, Katar gibi ülkelere işadamlarını götüren ve Bursa'nın tanıtılması için bu ülkelerde organizasyonlara katılan, Bursa geceleri düzenleyen Harput, bu girişimin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini vurguluyor. Bursa tarımı için de projeleri var Harput'un. Öncelikle Karacabey'de tarım ihtisas OSB'si kurulmasını istiyor. "Bizim onda birimiz etmeyen Hollanda, 50 milyar dolarlık tarımsal ürün ihraç ediyor. Biz daha iyisini niye yapmayalım" şeklinde serzenişte bulunan Harput, Bursa'nın incirden sonra armudunun da dünya genelinde tanıtılması için çaba gösteriyor.

Son olarak Vali Harput'un çabaları sonucu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 91. Yıl kutlamaları Bursa Valiliği ve TRT işbirliğiyle bu yıl 33. Uluslararası Çocuk Şenliği olarak Bursa'da kutlanıyor. Nisan ayında yaklaşık 2 bin kişiyi ağırlayacak olan Bursa'da kent ekonomisi de hareketli günler yaşayacak. 11-24 Nisan tarihleri arasında yapılan Çocuk Şenliği'ne 40 ülkeden 1000 öğrenci, 250 rehber, yönetici ve yabancı basın mensubu katılıyor. TRT'nin 6 kanalından 200 kişilik bir ekiple Bursa'da çekimler yapacağı etkinlikler boyunca şenliğe katılacak olan ülkelerin üyesi olduğu EBU ve ABU yayın kuruluşlarının da 15 ülkede etkinlikleri canlı olarak yayınlamaları sağlanacak. Bursa Valiliği'nin yanı sıra ana sponsorlar arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım Belediyeleri bugüne kadar etkinlik için 3 milyon TL harcadı. Ülkelerden gelen grup liderleri, profesyonel turizm rehberleri, yabancı görsel ve yazılı basın mensupları ile TRT Yönetim Kurulu Üyeleri, Tanıtım Fonu mensupları, TİKA yetkililerinin Bursa Valiliği tarafından ağırlanacağı şenlik süresince, katılımcı bin öğrenci de Bursalı aileler tarafından misafir edilecek.

Bursa olarak taşın altına elini koyan bir yöneticiye sahip olduğumuz için şanslıyız. Ne diyelim darısı diğer illerin başına.