Promosyon yasağı yargıda!

Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın akaryakıtçılardan beklediği 'Pazartesi sürprizi' dava olarak geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Serap GÜNEŞ

İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın geçtiğimiz hafta içerisinde katıldığı bir fuarda akaryakıt bayilerine yaptığı 'gelin pazartesiye kadar dizelde minimum yüzde 5, LPG'de yüzde 7 civarında indirim yaptığımızı açıklayalım taksicilere' çağrısına bayiler 'promosyon yasağına karşı dava' ile yanıt verdi.

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) çatısı altında yer alan şirketlerin, 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nda yer alan 'şirketler promosyon yapabilir' maddesine dayanarak 1 ay önce EPDK'ya açtığı dava olumlu sonuçlanırsa, 1 Şubat'tan bu yana akaryakıtçıları sıkıntıya sokan yasak ortadan kalkmış olacak. Ancak EPDK'da 'piyasayı düzenleme' yetkisine dayanarak karşı dava açabilme hakkına sahip. Şimdilerde hem EPDK hem de akaryakıtçılar yargıdan çıkacak kararı bekliyor. Üyeleri adına davan açan PETDER'den ise konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi.

4 TL'yi geçen akaryakıt fiyatlarına karşı "Tabak, çanakta değil üründe rekabet edin" diyerek mal ürünlü promosyona yasak getiren EPDK'nın kararıyla Türkiye'de faaliyet gösteren 12 bin akaryakıt bayisi bardak, tabak gibi ürünleri dağıtmaya son vermişti. 1 Şubat'ta yürürlüğe giren kararla kurala uymayanlara '60 bin TL', yasağın tekrarı halinde ise bu cezanın ikiye katlanması kararı alınmıştı. Yasak başladığından bu yana sektör temsilcilerinin dikkat çektiği bir diğer önemli nokta ise promosyonların sadece ürün ve mal olarak yasaklanmasıydı.

Dayanıklı tüketim mallarına yasak getirilmesine karşın müşteriler banka ve sadakat kartları vasıtasıyla akaryakıt, yıkama ve yağlama gibi hizmet promosyonlarını bayilerinden almaya devam edebiliyordu. Sektör temsilcileri, dayanıklı tüketim malları dışında promosyon uygulamasının devam ettiğini belirterek, 'yasak ya tamamen uygulansın ya da tamamen kaldırılsın' görüşünde.

"Hizmet promosyonu da kaldırılmalı"

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, PETDER'in açtığı davanın, EPDK'nın Kanun'da yer alan uygulamayı engellemeye yönelik olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz promosyon uygulamasının tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Kamuoyuna promosyon yasağı kaldırıldı gibi yansıtıldı.

Ancak tam anlamıyla kalkmadı. Biriktirilen puanlarla dayanıklı tüketim malları alınamıyor ancak akaryakıt, madeni yağ gibi ürünler alınabiliyor. Bu da promosyonun tam anlamıyla kaldırılmadığının bir göstergesi. Sonuç itibariyle dağıtıcıların cebinden çıkan para aynı. Dayanıklı tüketim malı da olsa, akaryakıt ürünü de ortada çıkan bir para var. Hizmet promosyonu da serbest gibi görünüyor. Burada da bir yasak olmadı. Şirketlerde promosyon ya tamamen serbest bırakılsın ya da tamamen kaldırılsın diyor. Şimdi herkes yargıdan gelecek cevabı bekliyor. Herkes bu karara saygı duymak zorunda." 

Taksicilere indirim çağrısı

Eş zamanlı olarak düzenlenen Automechanica İstanbul ve Petroleum İstanbul fuarları kapsamında düzenlenen 'Türkiye Akaryakıt ve LPG Piyasaları Konferası'nda konuşan Yıldız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin akaryakıt istasyonu projesine karşı olan bayilere indirim çağrısında bulunmuştu. Bayileri makul bir kârı hedef olarak önlerine koymamakla eleştiren Bakan Yıldız, akaryakıt bayilerine indirime gitmeleri için bugünü hedef göstermişti.

İstanbul'da 18 bin taksici olduğunu hatırlatan Bakan Yıldız, "Gelin dizelde minimum yüzde 5, LPG'de yüzde 7 civarında indirim yaptığımızı açıklayalım taksicilere, direkt müşterilere yansıyan bir şey bu" şeklinde konuşmuştu. Yapılacak indirimin 18 kuruşa denk geldiğini söyleyen Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Yıl sonu açıklanan kârları izliyorum ve bundan iftihar ediyorum, ancak buradaki bazı sözleri teyit etmiyor o kârlar. Öyle bayiler var ki, yüzde 1 indirim yaptığında sıkıntı çekiyor. Bazı bayiler yüzde 7 indirim yaptığında bile çok iyi kar ediyor" açıklamasını yapmıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir