Protestonun yankıları sürüyor
IMF Başkanı'nın konferans verdiği sırada ayakkabı fırlatılarak protesto edilmesi gündeme damgasını vurdu
İSTANBUL - IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın Bilgi Üniversitesi'nde konferans verdiği salonda dinleyiciler arasındaki Anadolu Üniversitesi'nden geldiği bildirilen bir öğrenci tarafından ayakkabı fırlatılarak, protesto edilmesi gündemde geniş yankı uyandırdı.
Yaşanan olaya yönelik yorumlar şöyle:
Strauss-Kahn: Türk öğrencileri kibar
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Bilgi Üniversitesi'nde kendisine yönelik protestoyla ilgili IMF olarak açık tartışmalara önem verdiklerini, öğrencilerle bir araya gelerek onların görüşlerini almaktan memnun olduklarını belirtti.
Herkes görüş birliği içinde olmasa bile IMF olarak yapılması gerekeni yapmak durumunda olduklarını kaydeden Kahn, kendisine yönelik protestoyla ilgili olarak, Türk öğrencilerinin kibar olduğunu, şikayetlerini dile getirmek için toplantının sonuna kadar beklediklerini ifade etti.
Erdoğan: Saldırıları tasvip etmek mümkün değil
IMF Başkanına yönelik yapılan protestoya ilişkin Başbakan Erdoğan'ın değerledirmesi şöyle:
"Saldırıları tasvip etmek mümkün değil. Dolayısıyla ben de böyle bir çirkin saldırıyı tasvip etmiyorum. Demokratik tavır farklı bir şeydir, saldırı farklı bir şeydir. Her türlü protestoyu yapabilirsiniz. Kaldı ki bu protestolar fiili bir durum. Bu, Türkiye'nin alışılmış misavirperverliğinin dışında bir olaydır. Ben, bunu böyle görüyorum. Şimdi bizim IMF ile yapacağımız toplantılarla alakalı olarak öyle imkanlar hazırladık ki '13 ayrı mekanda, isteyenler gelsin orada demokratik ortamda protestolarını yapsın' dedik. Pankartlarını açsınlar, düşüncelerini söylesinler."
Atalay: Bizim için üzücü
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'a yapılan ayakkabılı protestoyla ilgili olarak, "Sınırı aşan bir şey. Doğrusu IMF Başkanı ve heyet de çok fazla önemsemediler konuyu ama bizim için üzücü" dedi.
Atalay, olayla ilgili şöyle konuştu:
"Siz de biliyorsunuz. Protestoyu yapan kişi Bilgi Üniversitesi'den değil. Bir gazeteci kimliğiyle giriyor, bir gazetenin muhabiri... Böyle bir eylem oldu. Konuşmacılar tarafından da önemsenmedi. Şimdi üzerinde çalışma devam ediyor. Arkadaşlardan bilgi aldım, kimliğiyle ilgili falan... Diğer çalışmalar devam ediyor. Sınırı aşan bir şey. Doğrusu IMF Başkanı ve heyet de çok fazla önemsemediler konuyu ama bizim için üzücü. Türkiye böylesine büyük bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. Bizim bunu iyi karşılamamız, toplantıların iyi geçmesi lazım."
Ergün: Sınıra yaklaşan bir protesto
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'a yapılan ayakkabılı protesto ile ilgili olarak, "Protestolar olacaktır. Demokratik ölçüler içinde kalması önemli" dedi.
Ergün, olayla ilgili şunları söyledi:
"Bu tür protestolar IMF, Dünya Bankası toplantılarında zaman zaman olan protestolar. ABD'de biliyorsunuz Pittsburg'da da protestolar oldu. Protestoların tabii ölçüsünün de kaçmaması lazım. Yani salonun içerisinde böyle bir protestonun olması belki şık kaçmamış olabilir ama bir açıdan da bu tür toplantılarda protestoların olabildiğini de görebiliyoruz. Zaten IMF Başkanı da olgunlukla karşılamış. (Çok protesto gördüm ama en ilginç protesto buydu) diye bir yaklaşım sergilemiş. Protestolar olacaktır. Demokratik ölçüler içinde kalması önemli."
Bakan Ergün, IMF Başkanı Kahn'a yapılan ayakkabılı protestonun sınır aşıp aşmadığıyla ilgili bir soru üzerine de "Sınıra yaklaşan bir protesto" dedi.
Rahmi Koç: Moda oldu galiba, kaç numara fırlatmış?
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, protestoyla ilgili olarak, esprili şekilde "O da moda oldu galiba. Kaç numara fırlatmış?" dedi.
Mustafa Koç: Üzerinde durulacak birşey değil
TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç "İki tane kendini bilmezin yaptığı bir şey bence. Üzerinde fazla durulacak bir şey değil" dedi.
TGC: Eylem gazetecilikle bağdaşmıyor
TGC'den yapılan yazılı açıklamada, ''Yayın organlarında yer alan çelişkili bilgiler nedeniyle, Uluslararası Para Fonu Başkanı'na pabuç fırlatan kişinin toplantıya gazeteci kimliği ile mi öğrenci kimliği ile mi girdiği, dolayısıyla eylemin özel yaşamla mı, gazetecilik yaşamı ile mi bağlantılı olduğu kesinlikle bilinememektedir. Ancak protestocu kişinin, toplantıya gazeteci kimliği ile girmiş olması halinde yaptığı eylemin gazetecilikle bağdaşmadığı kesindir ve meslek ilkelerini ihlal anlamını taşımaktadır'' denildi.