”Provoke edici şeylere meydan vermemeliyiz”

Bakan Atalay, DTP konvoyuna yapılan saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İzmir'de DTP konvoyuna yapılan saldırıya ilişkin, "Bizim burada en hassas olduğumuz, bu süreçte (Demokratik Açılım Süreci) provoke edici şeylere meydan vermemek, bunları önlemektir" dedi.

Bakan Atalay, CNN Türk televizyonunda yayınlanan bir programda soruları yanıtladı.

Atalay, İzmir'de DTP konvoyuna yapılan saldırıyla ilgili olarak, "Biz Kızılcahamam'daydık, haber orada ulaştı ve çok yakından takip ettim dün. Bugün de takip ettim. Tabii, Cumhuriyet Savcılığı da el koydu. Görüntüler var. Orada gereken her şey yapılacak. Bugün Aydın ve Manisa'da vardı iki programları, oralarda sorun olmadı" dedi.

Atalay, "Bir halk tepkisinden ziyade bir siyasi partinin mensupları" sözleri üzerine şunları kaydetti:

"Hepsi biliniyor, hepsi tespitli. Yani hukuksuz davranış cezasız kalmaz. Bu konuda da öyle olacak. Arkadaşlarımız üzerinde çalışıyorlar. Bir de orada kaza oldu, bizim bir polisimiz de yaralandı. Bu vesileyle şunu ifade edeyim; DTP bir siyasi partidir. Kendi programlarını, siyasi çalışmalarını yapacaktır. Bunda hiç bir tereddüt yok. Biz de güvenliği sağlamaktan sorumluyuz. Ama hem bu süreçle ilgili hem de genel manada programlarla ilgili hepimize düşen de sorumluluklar var. Tahrik edici tutumlardan çok kaçınmak gerekiyor. Zaten bu süreci şu veya bu şekilde provoke etmek isteyenler var, bunları biliyoruz.

Bütün siyasi partiler ve DTP'nin de tabii program yapanların dikkatli olması gerekiyor. Gereksiz sloganlar, poster, bayrak vesaire. Kendi parti bayrağının dışında bu programlarda yer alması söz konusu olmamalı. Bu, şu değil, oradaki saldırıları veya orada bunlara müdahaleyi meşrulaştırmak değil, öyle bir şey değil. Ondan bağımsız olarak bunu söylüyorum.

Güvenlik güçleri gerekli önlemi daha fazla alacak. Bizim burada en hassas olduğumuz, bu süreçte (Demokratik Açılım süreci) provoke edici şeylere meydan vermemek, bunları önlemektir."

Atalay, başka bir soru üzerine de Türk toplumunun çok basiretli bir yapıya sahip olduğunu, ancak "iki muhalefet partisinin de AK Parti'yi söylemediği ve yapmadığı şeyleri yapmakla itham ederek, vatandaşı tahrik ettiğini" savundu.

"İşin özünü kaybetmeden süreci yürütmek durumundayız"

"Demokratik açılım" sürecinin ayrıntılarının öngörülemeyeceğini ve bir takım sıkıntılar yaşanabileceğini anlatan Atalay, "İşin özünü kaybetmeden, ayrıntılarda kaybolmadan süreci yürütmek durumundayız" dedi. Atalay, "demokratik açılım" konusunun TBMM'de görüşülmesini de genel olarak yararlı bulduğunu ifade etti.

"Demokratik açılım çalışmasına ilişkin bir ön çalışmanız oldu mu?" sorusuna Atalay, "2008 yılı ikinci yarısı ve 2009 yılı ilkbaharı bu konuda çalışmakla geçti. Bu, devlet için yeni bir konu değil, yıllardır var olan bir konu ama bu söylediğim dönemde üzerinde yoğunlaştık, çalıştık" yanıtını verdi.

İçişleri Bakanı Atalay, "Siz gönüllü olarak bu misyonu talep etmişsiniz. Bu doğru mu?" sorusu üzerine de "Böyle bir soruya direkt ifade ile 'evet', 'hayır' demek zor. Bu konu değerlendirildi. Bu, Başbakanımızın takdiridir ama iç güvenlikle ilgili konular normal demokratik sistemde içişleri bakanının görevidir" dedi.

Atalay, "demokratik açılım" çalışmalarına konu olan ve Türkiye'nin uzun yıllardan beri yaşadığı sorunun bugüne kadar çözülememesinin, "devletin iyi analiz yapmamasından kaynaklandığını" söyledi.

Sorunun ortaya çıktığı dönemde "basit bir güvenlik olayı" olarak görüldüğünü ve üzerine gidilmediğini ifade eden Atalay, "Rahmetli Özal'ın da önemli çalışmaları oldu. Ama onlar bir şekilde engellendi. O zamanlar etnik kimlik bilincinin bu kadar derinleşmediği dönemlerdi. Sorunun çözümü daha kolaydı. Şimdi tabii biraz zor. Elimizde analizler var. Bütün boyutlarıyla yaptırıyoruz. Bütün boyutlarıyla bunu değerlendiriyoruz. Biz bunu isabetle gündemimize aldık" diye konuştu.

AK Parti'nin 6 ayda bir Kızılcahamam'da istişare toplantısı yaptığını hatırlatan Atalay, AK Parti'nin parti içi demokrasisin bu toplantılarda ortaya çıktığını, bütün fikirlerin paylaşıldığını anlattı.

"Demokratik açılım" konusunun orada değerlendirildiğini belirten Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu toplantılar sırasında konunun çözümünde kararlı ve iradeli davrandığını vurguladı.