Putin, Ukrayna'yı gümrük birliğine çağırdı

Putin, Ukrayna'ya, Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında başlayan gümrük birliğine katılması çağrısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya, Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında 1 Ocak 2010'dan itibaren başlayan gümrük birliğine katılması çağrısında bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Moskova ziyaretinde, Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile görüşmesinin ardından Başbakan Vladimir Putin'i kabul etti.

Putin, Yanukoviç'in görüşmenin başında yaptığı, "Ukrayna iç ve dış politikayı ciddi şekilde düzenleyecek. Temelden değişiklikler yapmak istiyoruz ve ikili ilişkilerde keskin bir dönüş yapmak istiyoruz" açıklamasına, "O zaman neden gümrük birliğine katılmıyorsunuz?" sorusuyla karşılık verdi.

Yanukoviç'in, Ukrayna'nın Rusya'yı yakalamak gibi güç bir görevi bulunduğunu ve Kiev'deki resesyonun Moskova'nın iki katı olduğunu söylemesi üzerine de Putin, "Sizin yardımınızla inşallah yakalayacağız"  dedi.

Viktor Yanukoviç, devlet başkanlığı seçiminden sonra Ukrayna'nın istikrarlı hale geldiğini belirterek, "Sanırım Rus halkı Rusya'daki istikrarın ne kadar önemli olduğunun farkında değiller" diye konuştu.

Rusya ve Ukrayna hükümetlerarası işbirliğinin en kısa sürede başlamasını ümit ettiğini söyleyen Yanukoviç, "Yeni bir hükümet oluşturacağız. Bu da inşallah çok yakında olacak. Sizinle ikili ilişkilerimizde gereksiz bariyerleri kaldırıp iletişimi daha da ilerletmeliyiz" dedi.

Putin, iki ülkenin enerji dışında başka alanlarda da büyük işbirliği potansiyeli bulunduğunu belirterek, "Ukrayna ve Rusya, işbirliğini sadece enerji alanında değil, başka alanlarda da geliştirebilir. Mesela üçüncü ülkelerde ortak çalışmalar gibi" diye konuştu.

Rusya ve Ukrayna ilişkilerinde son 5 yılda kaybedilen zeminin yeniden kazandırılması gerektiğini ifade eden Putin, iki ülkenin makine ve uçak üretimi, enerji ile tarım alanlarında sağlam işbirliklerinin bulunduğunu, bu sürecin yeniden inşa edilmesi için yoğun şekilde çalışmaları gerektiğini vurguladı.

Putin, küresel ekonomik kriz yüzünden de iki ülke arasındaki ikili ticaret hacminin geçen yıl yüzde 40 oranında düştüğüne dikkati çekti.

Yanukoviç'in Moskova'daki temasları sırasında gaz fiyatının indirilmesini gündeme getirmesi beklenirken, Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko, bu konunun görüşmelerde gündeme gelmediğini söyledi.

Yanukoviç'in Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile yaptığı heyetlerarası görüşmelere katılan Şmatko, görüşmeden sonra İtar-Tass'a yaptığı açıklamada, "Gaz fiyatı da dahil olmak üzere tüm bu konulara yeni atanacak Ukrayna hükümeti ile Medvedev'in Kiev ziyareti sırasında ele alacağız" dedi.

Nitekim, Medvedev de görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, gazın iki ülke arasında önemli bir işbirliği alanını oluşturduğunu belirterek, "Bu işbirliği piyasa koşullarına dayanmalı ve mevcut sözleşmelere sıkı bir şekilde uygun olmalı" diye konuştu.